1980-luvulla naisten taitoluistelua dominoinut ja Itä-Saksaa edustanut Katarina Witt oli tähti, jonka avulla rautaesiripun toisesta puolesta rakennettiin myönteisempää kuvaa länsimaille. Urheilu-uransa jälkeen Witt on pysynyt julkisuudessa erityisesti Saksassa, jossa hänestä on julkaistu tuore dokumentti.
Kaksi olympiakultaa ja neljä maailmanmestaruutta urallaan voittaneen Katarina Wittin urheilu-ura oli osa politiikkaa erottamattomasti. Hän edusti lännelle sosialismin kauneimpia kasvoja ja puhui haastatteluissaan tunteikkaasti kotimaansa DDR:n puolesta.
Tuoreessa 52-minuuttisessa saksalaisdokumentissa nyt 54-vuotias Witt tunnustaa, että hän otti roolinsa itäblokin propagandalähettiläänä ilolla vastaan.
– Puoliksi tietoisesti, puoliksi naiivisti, puoliksi tilannetta hyödyntäen, Witt kuvailee itseään dokumentissa Bildin mukaan.
– Koska urheilua käytettiin politiikassa, oli tunne: voitto tai kuolema. Aivan kuin olisi menossa sotaan, Witt muistelee urheilu-uraansa.
Seitsemänvuotiaana DDR:n urheilijaohjelmaan taitoluistelulinjalle päässyt Witt oli asemastaan huolimatta tai kenties juuri sen ansiosta äärimmäisen tarkkaan vakoiltu henkilö DDR:n valvontayhteiskunnassa.
Witt sai todeta asian itse, kun Itä-Saksan turvallisuusviranomaisen Stasin arkistot avautuivat kansalaisille muurin murtumisen jälkeen. Karl-Marx-Stadtissa eli Chemnitzissä kasvanut taitoluistelija sai selattavakseen 3 000 sivuisen mapin itsestään.
Valvonta alkoi, kun Witt oli toisella luokalla koulussa.
– Se on hullua. Olin seitsemän. Ja minun koko perheeni tausta oli selvitetty, Witt hämmästelee.
Yhä Wittin hallussa olevassa mapissa on koottuna kirjeitä, arvioita hänen harjoittelustaan, raportteja kovaäänisistä riidoista valmentaja Jutta Müllerin kanssa sekä lännestä saaduista rahakkaista tarjouksista, joista hän itse sai kuulla vasta paljon myöhemmin.
Stasin vakoilu ja raportointi olivat perinpohjaista. Elämäkerrassaan Witt kertoo lukeneensa tiedoistaan seuraavan raportin eräästä illasta, jonka hän vietti hotellihuoneessa seuralaisensa kanssa.
– Sukupuoliyhdyntä tapahtui kello 20.00 ja 20.07 välillä.
1990-luvun alkupuolella Saksojen yhdistymisen jälkeen Wittiä epäiltiin hetkellisesti itsekin Stasin palkkalistoilla olleeksi ilmiantajaksi, kun väite esitettiin saksalaisessa sanomalehdessä. Taitoluistelija on aina kiistänyt syytökset jyrkästi.
Vuonna 1988 ammattilaiseksi siirtynyt Witt tunnetaan urheilu-uransa lisäksi myös lukuisista muista julkisista esiintymisistään. 80-luvun lopulla hän esitti pääroolin jääoopperassa Carmen, minkä jälkeen Yhdysvaltojen show business -maailma imaisi hänet mukanaan.
Niukoilla esiintymisasuillaan kohuakin aiheuttanut Witt taipui miestenlehti Playboyn houkutteluille lopulta vuonna 1998 ja esiintyi sen sivuilla alasti kymmensivuisessa artikkelissa joululehdessä. Mediassa tuolloin esiintyneiden väitteiden mukaan Witt sai kuvauksista miljoonan dollarin palkkion.
Wittin väitettiin 1990-luvulla tapailevan lukuisia julkimoita, kuten Alberto Tombaa, Boris Beckeriä ja Donald Trumpia. Mikään niistä väitteistä ei hänen mukaansa pitänyt paikkaansa, vaikka Trump kylläkin liehitteli häntä.
GQ-lehden toimittaja kirjoitti, kuinka Trump oli turhaan tarjonnut numeroaan Wittille esiintymisen jälkeen New Yorkin Madison Square Gardenissa.
Witt kertoi tapauksesta The Observerille vuonna 2001.
– Trump vihasi minua sen vuoksi. Hän oli todella vihainen siitä. Sitten hän sanoi asioita lehdessä: ”hän halusi olla yhteydessä minuun, mutta hänellä on huono iho ja selkä niin kuin jääkaapilla”. Se oli todella outoa. Luulen, että hänen ylpeytensä kärsi, mutta hän hyökkäsi takaisin väärällä tavalla, Witt arveli.
Sen sijaan Ihmemies MacGyver -sarjasta tuttua Richard Dean Andersonia Witt puolestaan tapaili pitkään.
Nykyisin Saksassa asuva 54-vuotias Witt on kotimaassaan yhä näkyvä julkisuudenhahmo. Luistelun hän jätti lopullisesti vuonna 2008, jolloin hän järjesti hyvästelykiertueensa.