Sota myllää talousnäkymiä, pakoteasiantuntijalta toiveikas viesti: "En usko, että suomalaiset tulevat kärsimään"

Venäjän-vastaisia pakotteita ei ole suunnattu niin sanottuja tavallisia kansalaisia vastaan, mutta lopputulos voi pakoteasiantuntijan mukaan olla toinen.

MTV Uutiset Live kertoo ja näyttää kun tapahtuu. Se on toimitus, joka elää uutispäivää kanssasi.

Seuraa jatkuvaa lähetysvirtaa yhden ruudun kautta osoitteessa mtvuutiset.fi ja MTV Katsomossa.

Euroopassa käytävän sodan luoma epävarmuus on näkynyt ympäri maailmaa muun muassa inflaatioon laukkana, pörssikurssien laskuna ja esimerkiksi polttoaineiden hintojen nousuna.

Massiivisia ja pysyviä vaikutuksia suomalaisen kukkarolle vallitsevasta tilanteesta ei kuitenkaan synny, uskoo pakoteasiantuntija Aleksi Pursiainen Solid Plan Consultingista.

– Monet taloustieteilijät ovat ennustaneet, että verrattain lyhyenkin kuopan jälkeen eurooppalainen talous voisi palata samanlaiselle uralle kuin jolla se aikaisemmin oli, hän sanoo.

– Suomalaisten tulisi olla huolissaan ukrainalaisten tilanteesta ja sodasta siellä ja pyrkiä tukemaan heitä kaikin mahdollisin tavoin. En usko, että suomalaiset tulevat tästä henkilökohtaisesti kärsimään, Pursiainen jatkaa.

Suomen valtiovarainministerillä Annika Saarikolla (kesk.) oli äskettäin toisenlainen sävy. Hän sanoi Helsingin Sanomien haastattelussa, että elintasosta on tingittävä.

Venäjällä hyllyt voivat tyhjentyä

Ennen hyökkäystään Venäjän raportoitiin keränneen pakotteiden vaikutuksen torjuntaan tarkoitettua sotakassaa. Kyseenalaista on, ennakoiko Kreml tämän tason pakotteita.

Niin tai näin, Moskovan pörssi on pysynyt kiinni viikkoja.

Venäjän-vastaiset pakotteet on periaatteessa suunnattu Venäjän johtoa, talouselämää ja oligarkkeja vastaan. Niillä on yksi keskeinen julkilausuttu tavoite: Pakottaa Putinin panssarit kotimatkalle.

Pakotteet ovat kuitenkin niin kovia ja ennen kaikkea laajamittaisia, että niillä on liki väistämättä vaikutusta myös niin sanottujen tavallisten venäläisten arkeen.

– On toki niin, että kun on varsin arkipäiväisen elektroniikan vientirajoituksiakin ja pankkiliikenne on kaaoksessa, niin se näkyy hintojen nousussa ja tavaroiden saannissa, pakoteasiantuntija Pursiainen sanoo.

– Lisäksi vaikutuksia on esimerkiksi työllisyysnäkymiin, kun talous on syöksykierteessä ja länsimaiset yritykset vetäytyvät Venäjältä, Pursiainen toteaa.

Esimerkiksi televisioistaan, videopeleistään ja ohjelmistoistaan tunnetut Microsoft, Sony ja Nintendo ovat kaikki lopettaneet uusien tuotteiden viemisen Venäjälle.

Myös suomalaiset yritykset ovat lopettaneet toimintojaan Venäjällä. SOK kertoi maaliskuun alussa päättävänsä liiketoiminnan Venäjällä, jossa sillä tuolloin oli 16 Prismaa, kolme Sokos Hotellia ja yhteensä noin 1 000 työntekijää.

Lisäksi esimerkiksi Ikea ja Hesburger ovat kertoneet vetäytyvänsä Venäjältä.

Kremlillä on selitys ja syyllinen valmiina

Kun lähikauppa lopettaa, huonekaluja ei saa koottavaksi Ikeasta ja Nintendon pelikonekin on lopullisen tuntuisesti loppu, niin venäläisten on vaikea olla huomaamatta pakotteiden ja protestien vaikutuksia.

Kremlillä on kuitenkin selitys valmiina.

– Venäjän hallinto on kutonut valheellisen narratiivin, jonka he ovat yrittäneet vetää kansalaistensa silmille. Propaganda koittaa väittää, että pitkään aggressiivisesti toiminut länsimaailma on tahallaan kurjistamassa tavallisten venäläisten asemaa, mikä ei tietenkään pidä paikkaansa, Pursiainen sanoo.

Pakoteasiantuntija Pursiaisen mukaan merkittävä osa venäjän kansalaisten kohtaamista taloudellisista ongelmista johtuu pikemminkin Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan, ei niinkään siitä seuranneista pakotteista.

– Taloudellinen epävarmuus ja kurjuus, joka siitä aiheutuu, on syy siihen, että kuluttajalla Venäjällä menee huonosti, Pursiainen muistuttaa.

Lue myös:

    Uusimmat