Risto E.J. Penttilä MTV:lle: Jos pakotteet eivät pure, voi Suomelle tulla kutsu Natoon

11:04imgRonkainen kertoo haastattelussa, mitkä perustuvanlaatuiset ongelmat Euroopassa kääntyvät Venäjän eduksi pakotetaistelussa. Lisäksi käydään läpi se, miten sota pakotteineen iskee Euroopan ja suomalaisten talouteen.
Julkaistu 25.02.2022 10:46
Toimittajan kuva

Ville Eklund

ville.eklund@mtv.fi

Lännen talouspakotteet Venäjää kohtaan ovat herättäneet jakautuneita reaktioita. Ukrainan sodan johdosta annettuja pakotteita on toisaalta pidetty kovina, mutta samalla on kysytty, mihin osaa pakotteista säästellään.

Poliittisen talouden tutkija Antti Ronkainen Helsingin yliopistosta kertoo, että odotukset pakotteita kohtaan olivat erittäin korkealla, koska Euroopalla ei käytännössä ole muita keinoja painostaa Venäjää luopumaan sodasta Ukrainassa.

Ronkainen kuvailee nyt tehtyjä rajoitteita erittäin radikaaleiksi, koska käytännössä Venäjän pankkijärjestelmää läntisen pankkijärjestelmän ulkopuolelle. Toistaiseksi sitä ei kuitenkaan ole suljettu kansainvälisen SWIFT-maksujärjestelmän ulkopuolelle, vaikka sitä on monta kertaa väläyteltykin.

Lue myös: MTV Uutiset seuraa Ukrainan sotaa – tässä tuoreimmat tiedot

Venäjän kaasuase huolettaa Eurooppaa

SWIFT-maksujärjestelmästä sulkeminen käytännössä lopettaisi maksuliikenteen Venäjän ja lännen välillä. Kynnys ottaa se käyttöön liittyy käytännössä maakaasuun, koska ratkaisu vaikeuttaisi erittäin paljon kaasusta käytävää kauppaa. Noin 40 prosenttia Euroopassa käytettävästä maakaasusta tulee Venäjältä ja esimerkiksi Italialta loppuisi Ronkaisen käsityksen mukaan energia 15 päivässä kaasun toimittamisen loppuessa. Italia ja Saksa ovatkin eräitä pakotteen vastustajista.

SWIFT-sulku vaikuttaisi myös jokaiseen suomalaiseen yritykseen, joka tekee kauppaa Venäjän kanssa, koska se vaikeuttaisi huomattavasti maksujen saamista ja laskujen maksua.

– Mitä kovemmat sanktiot isketään, niin se iskee rekyylinä takaisin koronakriisin jälkeiseen elpymiseen ja erityisesti Italiaan, Ronkainen kuvailee problematiikkaa.

Lue myös: Pääministeri Marin: Sotatila saa Euroopan pyrkimään eroon Venäjän energiasta – "Tällaista kiristysruuvia Venäjälle ei voida kertakaikkisesti antaa"

Kärjistymiskehitys voi johtaa Suomen Nato-kutsuun

Nyt Euroopassa odotetaan Venäjän vastapakotteita. MTV Uutisten kansainvälisen politiikan asiantuntija Risto E.J. Penttilä pohtii, nostaako Putin panoksia ja laittaa itse kaasuhanat kiinni. Silloin hänen mukaansa olisi käsillä todellinen kriisi Saksassa ja Italiassa.

Esimerkiksi tällaisessa tilanteessa voisi olla hänen mukaansa mahdollista, että Venäjän suljettaisiin vastavetona SWIFT-järjestelmästä.

Penttilä muistuttaa, että sekä sota että pakotteet ovat myrkkyä taloudelle. Energian saatavuuden heikentyessä sitä joudutaan ostamaan kalliimmalla muualta, tai jopa pakottaa eräät maat säännöstelemään energiaa.

Penttilä näkee myös mahdollisuuden, että jos taloudelliset pakotteet eivät pure, lähdetään Venäjää painostamaan uusista suunnista.

– Silloin kysytään Suomelta ja Ruotsilta, että liityttekö Natoon. Kun näitä taloudellisia pakotteita ei kauhean paljon ole, jos tämä vain eskaloituu ja eskaloituu, niin silloin katsotaan muita keinoja.

Lue myös: Talousnäkymät rapistuvat, kulutus vähenee ja energia kallistuu: Näin Venäjän hyökkäys iskee Suomen talouteen

Videolla Risto E.J. Penttilä kertoo suorin sanoin, miksi Putinille ei ole asetettu henkilökohtaisia talouspaketteja, ja miten hän uskoo, että ne vaikuttaisivat.

0:41img

Tuoreimmat aiheesta

Ukrainan sota