Sota on muuttanut ukrainalaislasten toiveita ja haaveita – näin rankat kokemukset näkyvät pinnan alla, kertoo ukrainalaiskoulujen apuna työskentelevä Ulriikka

0:54img
Katso video! Suomalainen Ulriikka työskentelee Ukrainassa Kirkon Ulkomaanavun kouluprojektien parissa!
Julkaistu 20.02.2023 06:30
Toimittajan kuva

Jari Peltola

jari.peltola@mtv.fi

Kirkon Ulkomaanapu sr: viestintäasiantuntija Ulriikka Myöhänen työskentee kouluhankkeiden parissa Ukrainassa. Ukrainalaiset lapset ja nuoret haaveilevat normaalista elämästä.

Kirkon ulkomaanavun viestintäasiantuntija Ulriikka Myöhänen työskentelee haastavissa olosuhteissa Ukrainassa. Myöhänen tekee työtä lasten ja nuorten kouluprojekteissa, joilla turvataan oppilaiden opiskeluoloja. Hän on Ukrainassa kuudetta viikkoa.

Myöhänen kertoo, että Kirkon ulkomaanavun kouluhankkeet ovat hyvässä vauhdissa. Kouluja korjataan pommitusten jäljiltä muun muassa vaihtamalla rikkoontuneita ikkunoita ehjiin. Myöhänen sanoo, että koulujen tilanne on hyvin vaihteleva: osa on tuhoutunut, osa korjattavissa, osa ehjiä. Ehjänäkin säilyneet koulut ovat kylmillään energiahaasteiden takia.

Tuhoutunut koulu Ukrainassa

 Monet koulut ovat tuhoutuneet.

Myöhänen työskentelee pääasiallisesti Tsernihivin alueella Ukrainan pohjoisosissa. Koulujen jälleenrakentamisen yhteydessä erityisen tärkeäksi ovat muodostuneet pommisuojat.

 – Toimiva pommisuoja, jonne ilmahälytyksen tullessa voi mennä on edellytys sille, että lapset voivat fyysisesti käydä koulua. Lähtökohtaisestihan kouluissa ei ole pommisuojia, joten olemme rakentaneet niitä esimerkiksi koulujen kellaritiloihin, Myöhänen kertoo.

Koulu Ukrainassa

Opiskelijat yrittävät pitää yllä positiivista mieltä kaikesta huolimatta.

Lue myös: MTV tapasi ukrainalaisperheitä, jotka eivät aio hakea kotikuntaa Suomesta, koska se vaikeuttaisi arkea – tavoite päinvastainen

Myöhänen sanoo, että lapsille ja nuorille yritetään taata niin normaalit opiskeluolot, kuin mahdollista. Toiset opiskelevat paikan päällä, toiset etänä. Jotkut etäopiskelevat jopa ulkomailta käsin, mikäli ovat joutuneet pakenemaan sotaa.

 – Melko tavanomaisella rutiinilla opiskelu etenee. Suurimmat haasteet ovat ilmahälytykset, jotka usein keskeyttävät opetuksen. Olen itsekin ollut useamman kerran kouluilla käymässä, kun ilmahälytys on annettu ja toisinaan opiskelua on jatkettu pommisuojassa, Myöhänen kertoo.

Etäopiskelun haasteiksi Myöhänen mainitsee sähkökatkot ja huonot yhteydet. Hänen mukaansa niin oppilailta kuin opettajiltakin vaaditaan paljon joustavuutta, jotta koulua voi käydä.

Lapset ja nuoret haaveilevat opiskelusta ja hyvästä elämästä

Myöhänen kertoo, että Kirkon ulkomaanapu panostaa Ukrainassa psykososiaaliseen tukeen. Myöhänen on keskustellut paljon lasten, nuorten, sekä opettajienkin kanssa. Hänen mukaansa positiivista asennetta yritetään pitää parhaimman mukaan yllä nimenomaan keskittymällä tavallisiin arkisiin asioihin.

 – Elämän pitää jatkua niin normaalisti kuin se vain näissä olosuhteissa on mahdollista. Kaikista haasteista huolimatta. Monet ukrainalaiset ovat kertoneet minulle, että sodan vaikutus on lisännyt ukrainalaisten sisäistä yhtenäisyyttä. Täällä puhalletaan yhteen hiileen, jotta lapsille ja nuorille saadaan sellaista tekemistä, että ajatukset pysyvät välillä muussakin kuin sodassa.

Myöhänen kertoo keskustelleensa koulupsykologien kanssa. He ovat kertoneet, että lasten huolet ovat muuttuneet kuluneen vuoden aikana.

 – Päällisin puolin asiat vaikuttavat aika tavallisilta. Kun on jutellut tarkemmin, niin pinnan alla näkyy kokemuksia pakolaisuudesta, mahdollisesta perheenjäsenien menettämisestä ja elämisestä miehityksen alla.

Lue myös: Suomessa asuvan Liliian juuret ovat sodan runtelemassa Hersonissa – huoli sukulaisista on kova: "Isoäitini ei halua lähteä kodistaan"

Koulupsykologit ovat kertoneet Myöhäselle, että ennen sotaa lasten ja nuorten ongelmat olivat melko tavallisia, mutta ne ovat muuttuneet ja ovat nyt hyvin toisella tasolla. Muun muassa menehtyneet perheenjäsenet tai rintamalla olevat sukulaiset kuormittavat kotiin jääneiden perheiden arkea. Myöhäsen mukaan psykososiaalisen tuen tarve tulee kestämään vielä hyvin pitkään sen jälkeen, kun sota joskus loppuu.

– Kun sota joskus päättyy, niin rintamalta palaa paljon rikkinäisiä mieliä koteihin.

Myöhänen korostaa toimivien koulujen tärkeyttä, sillä ne kokoavat aikuisia ja lapsia yhteen. Ne ovat hänen mukaansa paikkoja, joissa traumoja käsitellään ja niitä pystyy myös purkamaan.

Myöhänen sanoo jutelleensa monen lapsen ja nuoren kanssa tulevaisuuden haaveista ja siitä, mitä he ylipäätään ajattelevat elämästään sodan jälkeen.

 – Lapset Ukrainassa seuraavat hyvin paljon uutisointia. Päällimmäisenä he toivovat, että sota loppuu pian ja, että omat perheenjäsenet palaavat rintamalta ehjinä kotiin. Monet lapset ja nuoret haaveilevat ihan tavallisista asioista, kuten opiskelusta ja hyvästä elämästä.

 Lue myös: Ukrainalaisäiti Zlata aikoo palata pienen tyttärensä kanssa sotaa käyvään maahan – näin kertoo MTV:lle päätöksestään

Tuoreimmat aiheesta

Ukrainan sota