Lähes puolet suomalaisista maksaa vuosittain joitakin sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuja. Suuri osa maksuista kasautuu kuitenkin hyvin pienelle osalle väestöä, ilmenee Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n tutkimuksesta.
Vuonna 2015 kymmenesosa asiakkaista maksoi lähes puolet kaikista tasasuuruisista asiakasmaksuista. Tulosidonnaisissa maksuissa vastaava luku oli 44 prosenttia ja suun terveydenhuollossa 30 prosenttia.
Suurimpia maksuja maksoivat ikääntyneet ja pitkäaikaisessa laitoshoidossa olevat.
– Myös dementiaa ja psykoosia sairastavilla maksujen osuus tuloista kohoaa usein hyvin korkeaksi. Kokonaiskuvaa tarkasteltaessa etenkin lääkkeiden omavastuut tulisi myös ottaa huomioon, sanoo THL:n erikoistutkija Maria Vaalavuo.
Kunta voi itse päättää, millaisia maksuja se perii, sillä laki määrää vain asiakasmaksujen enimmäismäärän. THL:n mukaan maksukatto on hyvä tapa rajata kohtuuttomia asiakasmaksuja.
Tutkimuksessa selvitettiin, miten sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksut kohdentuivat eri väestöryhmille vuonna 2015. Lisäksi siinä vertailtiin Suomen ja muiden maiden asiakasmaksukäytäntöjä sekä esitettiin keinoja, joilla lakimuutosten vaikutuksia voitaisiin vastedes arvioida paremmin.
Tiedotteen mukaan tutkimus ei anna vastausta siihen, miten asiakasmaksujen muutokset vaikuttaisivat palveluiden käyttöön ja esimerkiksi terveyseroihin.