Sosiaali- ja terveyspalveluihin kaavailtu valinnanvapaus uhkaa kasvattaa tietojärjestelmähimmeliä entisestään. Suomen sairaanhoitopiireissä on yritetty nivoa useita käytössä olevia tietojärjestelmiä yhteen, jotta tiedonsiirron ongelmilta ja järjestelmien kankeudesta päästään eroon.
Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin tietohallintojohtajan Yrjö Koivusalon mukaan valinnanvapaus uhkaa romuttaa ajatuksen yhtenäisestä tietojärjestelmästä.
– Valinnanvapauden takia julkinen puoli joudutaan yhtiöittämään. Kesällä sote-lakiluonnoksessa luki, että valtion ICT-palvelukeskus ei voi palvella yhtiöitä, ainoastaan maakuntaa ja sen palvelulaitosta.
Osakeyhtiöille jouduttaneen hankkimaan omat järjestelmät.
Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan valtiovalta haluaa yhteisellä ICT-palvelukeskuksella ja yhteisellä tietoteknisellä alustalla varmistaa eri järjestelmien yhteensopivuuden.
Sairaanhoitopiireissä arvioidaan kuitenkin, että valinnanvapauden takia tietojärjestelmien määrä vain lisääntyy entisestään. Sairaanhoitopiireissä on tehty hartiavoimin töitä tietojärjestelmien yhdistämisessä. Jotkut maakunnat käyttävät jo yhteistä potilastietojärjestelmää, joka toimii sairaanhoitopiirin ja alueen terveyskeskusten välillä. Koivusalon mukaan uhkana on, että yhtiöittämiskuvion takia järjestelmät jouduttaneen pilkkomaan osiin.
Koivusalo pitää oleellisena, että julkisen sektorin osakeyhtiöt pystyisivät käyttämään samoja järjestelmiä maakunnan palvelulaitoksen kanssa.
– Eikä sekään haittaa, jos yksityisetkin toimijat voisivat käyttää samaa järjestelmää halutessaan.
"Kaikkea ei tarvitse romuttaa"
On selvää, että valinnanvapaus tuo muutoksia mukanaan, sanoo sosiaali- ja terveysministeriön erityisasiantuntija Jari Porrasmaa. Hänen mukaansa kaikkea tehtyä työtä ei tarvitse romuttaa.
– Tällä hetkellä on olemassa Kanta-palvelu, johon menee kattavasti tietoa jo nyt, mutta se tulee paranemaan huomattavasti vuoteen 2019 mennessä.
Porrasmaan mukaan kokonaisratkaisun pitää olla tietojärjestelmien osalta neutraali ja toimia Kanta-palveluiden kautta. Hän jatkaa kuitenkin, että sote-lakiluonnosta rustattiin elokuun jälkeen, jotta ICT-palvelukeskus voisi tarjota potilastietojärjestelmää myös yhtiöitetylle toiminnalle. Valtiovarainministeriön muotoilema lakipykälä vaatii vielä täsmennyksiä ennen eduskunnan käsittelyä.
– Lakipykälässä puhutaan potilastietojärjestelmistä, mutta soten näkökulmasta oikea muotoilu olisi varmaankin asiakas- ja potilastietojärjestelmät, Porrasmaa sanoo.