Eduskunnan perustuslakivaliokunnan johto ja sihteeristö haluaa, että sosiaali- ja terveysvaliokunta järjestää vielä laajat asiantuntijakuulemiset hallituksen sote-vastineista.
Sote-valiokunnan on siten kuultava EU-oikeuden, valtiosääntöoikeuden ja sosiaali- ja terveydenhuollon asiantuntijoita. Perustuslakivaliokunnan mielestä hallituksen vastineissa on yhä useita perustuslaillisia ongelmia.
Sosiaali- ja terveysvaliokunta päättää alkaneessa kokouksessaan, keitä asiantuntijoita se kuulee ja voidaanko kaikki kuulemiset hoitaa kirjallisina vai kutsutaanko osa asiantuntijoista paikalle. Valiokunta käy läpi myös aikataulua, joka kiristyy koko ajan.
Hallitus luvannut vastineen tänään
Valiokunnan jäsen Outi Alanko-Kahiluoto (vihr.) kertoi, että hallitus on luvannut aiempia korjausehdotuksiaan täydentävän vastineen sote-valiokunnalle vielä tänään. Hän arvioi sen tulevan puolenpäivän jälkeen. Alanko-Kahiluoto ei osannut arvioida, miten kauan mietinnössä sen jälkeen vielä menee, mutta arveli ettei päivä, kaksi tai kolmekaan riitä.
– Pallo on täysin hallituksella. Jos sieltä tulee hirveän hyvä täydentävä vastine, joka ei jätä pontta ponnen päälle juurikaan, niin sittenhän se on niin sanotusti pässinlihaa. Mutta jos täydentävä vastine edelleen jättää paljon kysymyksiä auki hallituksen esityksen perustuslaillisuudesta, niin sitten ollaan todella helisemässä.
Alanko-Kahiluodon mukaan myös sote-valiokunnan hallituspuolueita edustavat jäsenet asettuivat täydentävän vastineen kannalle sen jälkeen, kun kuulivat perustuslakivaliokunnan johdon ja valiokuntaneuvosten tulkinnan siitä, mitä täytyy tehdä.
– Se taustamuistio oli sen verran veret seisauttavaa tekstiä, että sen jälkeen oli kaikille selvää, että hallitus ei selviä ilman täydentävää vastinetta eikä valiokunta ilman asiantuntijakuulemisia. Siitä ei jouduttu äänestämään.
Perustuslakivaliokunnan edustajien eilen sote-valiokunnalle antama taustamuistio julkaistiin tänä aamuna.
Visaisia ongelmia
Alanko-Kahiluodon mielestä monet perustuslakivaliokunnan esille nostamat ongelmakohdat ovat niin visaisia, etteivät kirjalliset kuulemiset riitä, vaan valiokunnalla pitää olla mahdollisuus esittää lisäkysymyksiä asiantuntijoille.
– En usko, että siinä edes säästetään aikaa, jos pyydetään pelkät kirjalliset vastaukset, koska asiat ovat niin monimutkaisia.
Ongelmallinen on yhä EU-notifikaatio, mutta korjattavaa on edelleen myös rahoituksessa, tietosuojakysymyksessä sekä maakunnan liikelaitoksen mahdollisuuksissa turvata ihmisille palvelut sellaisessa tilanteessa, joissa yksityinen toimija vetäytyy.
Valiokunnan hallituspuoluetta edustavan jäsenen Pekka Puskan (kesk.) mukaan perustuslakivaliokunnan taustamuistio ei ole mikään itsenäinen vastine, vaan perustuslakivaliokunnan puheenjohtajien ja sihteeristön kommentti.
– Sen me otamme tietysti huomioon nyt tässä, hän sanoi kokoukseen mennessään.