Sitran johtaja Antti Kivelän mukaan sosiaali- ja terveuysuudistuksessa on jopa liikaa keskitytty olemassa olevaan hetkeen, kun mietitään palveluiden uudistamista.
– Hyvin paljon keskitytään tämän päiväiseen tilanteeseen ja ehkä vähän menneeseenkin. Maailma on kovin erinäköinen palveluiden osalta kymmenen vuoden päästä; digitaalisuus, logistiikka ja muuttoliike vaikuttavat aika paljon siihen, miten ihmiset ovat ja miten palvelut järjestetään kymmenen vuoden päästä, Kivelä pohtii Huomenta Suomessa.
Uusista sote-alueista odotetaan tietoa tällä viikolla. Hallitus päättää itsehallintoalueiden määrästä ja nyt julkisuudessa on väläytelty aina viidestä sote-alueesta 18 alueeseen.
– Kun sosiaali- ja terveyspalvelut lähtevät kunnasta pois, niin puolet kunnan tehtävistä ja myös rahoituksesta lähtee pois. Kunnille jää aika paljon vielä tehtäviä, mutta kyllä ne supistuvat entisestään, kuvailee kuntien tilannetta Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Hanna Tainio.
Tämä tarkoittaa myös kunnallisveron laskua, arvioi Tainio Huomenta Suomessa.
– Selvää on, että kunnallisvero pienenee. Puolittuuko se? Se nähdään sitten, mutta merkittävästi se vähenee.
Tainion mukaan kummassakin on puolensa.
– Jos on vain viisi aluetta, niin se alue pystyy järjestämään ne kaikki palvelut. Aina sieltä vaativista palveluista peruspalveluihin, mutta se demokratia toteutuu vähän huonommin näissä jättialueissa, joissa voi olla miljoona asukasta.
– Toisaalta jos meillä on paljon näitä alueita, vaikka 18, niin kieltämättä palvelut tulee olemaan lähempänä kansalaista. Vaikuttaminen on tällöin myös helpompaa. 18 alueella on selvää, kaikki eivät voi niitä kaikkia palveluita järjestää, eli silloin kansalaiset tulee olemaan eriarvoisessa asemassa asuessaan isolla tai pienellä alueella, Tainio sanoo.
6:31
Ratkaistavana on myös muun muassa se, pitääkö itsehallintoalueilla olla vaaleilla valittu edustusto ja että annetaanko alueille verotusoikeus.
Kuntaliiton mukaan alueiden pitää saada kerätä veroa. Sitrassa ollaan eri linjoilla.
– Joka tapauksessa tasausjärjestelmä joudutaan luomaan. Ei se verokertymä jossain päin Suomea riitä ilman sitä tasausjärjestelmää. On siis paljon selkeämpi, suoraviivaisempi ja läpinäkyvämpi järjestelmä, että valtio kerää ja sitten rahat jaetaan alueille, Kivelä perustelee.
– Kuntaliitossa on selkeä näkemys siitä, että järjestäjä ja rahoittaja täytyy olla sama taho. Alueille pitää tulla verotusoikeus.