Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.) uskoo, että viikonloppuna syntynyt sote-malli on sellainen, mikä tulee toimimaan Suomessa.
– Tavoitteena täytyy olla kaksi asiaa. Se, että saadaan parempia terveysjärjestelyjä ja kustannuksiltaan tehokkaammin. Julkisella terveydenhuollossa hyvät hartiat, mutta yksityinen tekee jotkin asiat tehokkaammin, valtiovarainministeri sanoi vieraillessaan MTV:n Huomenta Suomessa.
Esimerkiksi Stubb nostaa tekoälyn ja robottien hyödyntämisen terveydenhuollossa, jolla kustannuksia saadaan alas.
– Minulle tulee usein tunne, että puuttuu jokin luovuus. Uskon, että tulevaisuudessa tekoäly pystyy analysoimaan ja diagnosoimaan vaivoja. Ehkä nopeammin ja tehokkaammin kuin esimerkiksi lääkäri. Se tarkoittaa, että kustannukset laskevat.
– Toinen esimerkki on, että uskon, että meillä tulee olemaan sellaisia malleja, joko julkisia tai kolmannen sektorin tai yksityissektorin kautta, jossa käytetään applikaatioita, informaatioteknologiaa, vaikka puhelinta, diagnosoimaan vaivoja. Ottaa vaikka puhelimella kuvan luomesta ja lähettää sen eteenpäin. Sanotaan, että viidestä potilassoitosta ehkä ainoastaan yksi johtaa lääkärikäyntiin. Se parantaa kustannuksia.
Stubb sanookin,että nykyinen terveydenhuoltomalli on hyvin kallis, minkä takia käytäntöjä aiotaankin muuttaa.
Stubb uskoo valinnanvapauden toimivuuteen
Valinnanvapaus on herättänyt julkisuudessa kysymyksiä. Huomenta Suomessa vieraillut HUS:n toimitusjohtaja Aki Lindén esitti myös huolen, että valinnanvapaus voi nostaa kustannuksia.
– Minua on yllättänyt valinnanvapaudessa virinnyt politikointi, Stubb toteaa.
Stubbin mukaan valinnanvapaus parantaa palvelujen laatua.
– Ei tarvitse jonottaa saadakseen lääkärinpalveluja ja sitten se säästää. Valtiolla on vahva järjestämisvastuu ja valtio ohjaa sitä rahaa. Sen jälkeen täytyy selvittää, mitkä on ne kriteerit ja sitten katsotaan millaisia palveluja ihminen saa. Ottaako ihminen palvelut yksityiseltä, julkiselta vai kolmannesta sektorista.
Huomenta Suomessa valtiovarainministeriltä kysyttiin millainen kilpailu sote-sopu oli. Stubb kiistää koko kisailun.
– Olen pitänyt vastenmielisenä politiikassa, että se olisi jonkinlainen ottelu. Toivon, että tämä oli Suomelle politiikkaa. Minä itse tykkään tästä mallista, joka rakennettiin. Tässä on toimiva suunnitelma, jossa myös takaportti. Sote-alueita tullaan arvioimaan ja jos ne eivät täytä vaatimuksia, niitä vähennetään.
Sote-alueita arvioidaan määräajoin
Stubbin mukaan käytännössä joka viides vuosi tehdään arvio sote-alueiden toimivuudesta ja pärjäämisestä. Jos sote-alueet eivät ole onnistunut velvoitteissaan, niiden määrää saatetaan vähentää.
– Jos asiantuntijat ovat oikeassa, niin alueita on 12-15. Jos he ovat väärässä niin määrä pysyy 15:ssä.
Stubbin mukaan kulloinkin istuva hallitus tekee lopulta päätöksen sote-alueiden mahdollisesta vähentämisestä.
– Sen päätös tekee aina istuva hallitus, miten monta sote-aluetta Suomessa on.
5:39
Sote-säästöt