Sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistus laskee kuntien veroprosenttia ja valtio tulee tätä jollain tavalla vahtimaan, linjaa kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen (kesk.).
– Totta kai kuntien pitää laskea veroprosenttia. Se on selvä asia. Kunnat eivät voi enää kerätä sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisestä veroa kuntalaisilta, sanoo Vehviläinen Huomenta Suomessa.
Vehviläisen mukaan on tärkeää luoda jonkinlainen mekanismi, jolla valtion puolelta varmistetaan, etteivät kunnat jätä veroprosenttia liian korkealle.
– Ei voi olla niin, että peritään niin sanotusti vielä vähän piiloveroa kuntalaisilta jos sosiaali- ja terveyspalvelut eivät enää ole kuntien järjestettävänä.
Vehviläisen mukaan tätä kysymystä selvittää tällä hetkellä useampi työryhmä.
Rahoitus soteen yhä auki
Hallitus päätti marraskuun alussa, että tulevaisuudessa sosiaali- ja terveyspalvelut järjestetään 18 itsehallintoalueella ja 15 palvelualueella. Itsehallintoalueiden rahoitus on vielä auki. Vehviläisen mukaan sote-palvelut tulevat ainakin tällä hetkellä ensisijaisesti valtion rahoittamana.
– Meidän pitää tämän talven aikana löytää se malli, millä se käytännössä toteutetaan. Kaikki asiantuntijat ovat todenneet, ja itsekin yhdyn siihen, että rahoituksen järjestäminen ei tule olemaan helppo asia, Vehviläinen sanoo.
Hallitusohjelmassa on esillä kolme mallia sote-palveluiden rahoittamiseen, muistutti Vehviläinen Huomenta Suomessa. Yksi oli valtiorahoitteisuus, eli sote-vero, toinen maakuntien verotusoikeus tai kolmantena se, että kunnat rahoittaisivat soten.
– Kunnat eivät voi rahoittaa, koska ne eivät sitä sotea tulevaisuudessa järjestä. On arvioitu, että tämä valtiorahoitteisuus olisi toimivin tässä yhteydessä. Ehkä rinnakkaisena keinona tutkitaan, että voisiko maakunnat osittain kerätä verotusoikeudella pienen lisän. Olen kyllä aika vakuuttunut siitä, että aluksi sote toimii valtion rahoituksella, Anu Vehviläinen pohtii.
Vehviläisen mukaan verotusoikeus on harkinnassa maakunnille, jottei maakunta vain saisi rahaa valtiolta palvelujen järjestämiseen. Näin maakunta joutuisi tekemään töitä saadakseen rahan.
– Voisiko pieni osa rahoituksesta olla maakuntaveron kautta, jolloin saataisiin sitä kannustuselementtiä, pohtii Vehviläinen Huomenta Suomessa.
Vaikka sote-palvelut poistuvat kunnilta, niin kunnille jää paljon muita tehtäviä.
– Täytyy vielä muistaa, että jatkossa kunnille jää vielä hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen tehtävä. Täytyy huolehtia siitä, että sillä tehtävällä on hyvä yhteys maakuntien järjestämiin varsinaisiin sosiaali- ja terveyspalveluihin.
Kuntien valtionosuusjärjestelmä joudutaan Vehviläisen mukaan miettimään uusiksi.
– Tietysti voi pohtia jopa sitä, osattaisiinko ja pystyttäisiinkö laittamaan valtionosuuksiin kannustinelementtiä, jotta kunta edistäisi hyvinvointia ja terveyttä.
– Kuntiin jää vielä paljon muita tehtäviä, varhaiskasvatus, päivähoito, koulutus ja niin edespäin ja niihin tulee jatkossakin valtionosuudet, Vehviläinen lupaa.
7:46