Sotkemista, haistattelua, kiusaamista... Koululaisten häiriköinti lähtenyt käsistä Sipoon busseissa, kuljettajien hermot koetuksella: "Ei tällaista voi tapahtua vahingossa, selvästi tahallista"

3:14img
Sotkua ja haistattelua – bussinkuljettajat ovat harmissaan nuorten käytöksestä Sipoossa
Julkaistu 03.02.2020 06:14
Toimittajan kuva
Hanna Vaittinen

hanna.vaittinen@mtv.fi

Sipoossa paikallisbussien kuljettajien keskuudessa puhuttavat tietyt reitit, joissa koululaisten häiriökäyttäytyminen on alkanut lähteä käsistä. Bussiyhtiö on ollut yhteydessä kouluihin – ainakin tähän mennessä tuloksetta.

Ziggy Huldenin, 25, kuljettama bussi 986 kiemurtelee maanantaisena iltapäivänä Sipoon taajamakeskuksen Nikkilän katuja poimien koululaisia kyytiinsä. Bussi on normaali bussilinja, mutta ajankohdan ja reitin vuoksi matkustajat ovat käytännössä kaikki lapsia.

Parilla tytöllä on bussiin noustessaan mukana avatut nuudelikupit, joista kuljettaja Hulden huomauttaa, mutta antaa ottaa ne sisälle bussiin.

Alkaa puheensorina ja karkkipussien rapina. Varsinkin yläasteikäisten poikien uhmakas huutelu raikaa välillä koko bussin läpi ja naposteltavia vaihdellaan kuuluvasti naapuripenkkiläisten kanssa.

Bussi kiemurtelee puolisen tuntia, kunnes Paippisissa viimeinenkin koululainen on jäänyt pois.

Aikataulusta hieman myöhässä oleva bussi tekee U-käännöksen ja lähtee samaa reittiä takaisin, mutta ensin Huldenin on siivottava penkeiltä muutama tyhjä karkkipussi ja joitain muruja penkeiltä.

– Tänään selvittiin aika vähällä, Hulden toteaa naurahtaen.

Aina kuljettajan osa ei ole yhtä helppo.

Hulden on kuljettanana Pohjolan Liikenteessä, joka liikennöi valtaosaa Sipoon HSL:n busseista. Kuljettajien keskuudessa on puhuttanut yksi tietty aihe viime aikoina erityisen paljon: koulukyydit ovat alkaneet käymään kuljettajille hyvin raskaiksi.

Sotkemista ja häiriköintiä

Suurimmat ongelmat ovat syöminen bussista ja siitä aiheutunut sotku, sekä muu häiriökäyttäytyminen kuten riehuminen, penkkien sotkeminen, väärennettyjen lippujen käyttäminen ja toisten lasten kiusaaminen.

– Ja kun niistä jää kiinni, niin saa kuunnella suunsoittoa, Hulden kuvailee.

Kuljettajat ovat keskustelleet asiasta paljon keskenään, ja Hulden päätti julkaista Facebookissa työkaverinsa ottaman kuvan penkistä, jonka nuori oli sotkenut keksinmuruilla, energiajuomalla ja muulla tunnistamattomalla elintarvikkeella.

Kuvalla he yrittävät herätellä vanhempia valistamaan nuorukaisiaan käytöstavoista.

– Se näytti sellaiselta, ettei voi tapahtua vahingossa. Se oli ihan selvästi tahallista.

3101-BUSSIKUSKI-sipoo-fb

Huldenin työkaverin ottama kuva sotkusta, joka odotti häntä pari viikkoa sitten koululaisten jäljiltä.

Osa nuorista tottelee kiltisti, mutta joskus on jouduttu myös turvautumaan matkustajien poistoon. Ala-asteikäisiä ei Huldenin mukaan jätetä matkan varrelle, mutta yläaste- ja lukioikäiset voidaan poistaa bussista äärimmäisissä tapauksissa, kun puhuminen ei auta.

– Näin on jouduttu myös tekemään. Sillon on turha kysellä, "miksi meidän pieni kullannuppumme on jätetty ulos", Hulden kirjoitti Facebook-päivityksessään, jossa hän jakoi kuvan sotkuisesta penkistä Sipoon puskaradioon.

Bussiyhtiön linja on, että alaikäisten poistaminen bussista tulee kyseeseen vain silloin, jos häiriköinti uhkaa kuljettajan ja matkustajien turvallisuutta.

Pelkkä sotkeminen ei siis riitä syyksi, mutta esimerkiksi kuljettajan päälle ruokaa heittelevä alaikäinen matkustaja voidaan poistaa bussista. Silloinkin varmistetaan aina, ettei kukaan jää heitteille.

Häiriköinti haittaa kuskia sekä matkustajia

Huldenin mukaan ongelma tuntuu pahentuneen tämän talven aikana. Kaikki koululaiset eivät käyttäydy huonosti, mutta kuskien keskuudessa on tiedossa, millä vuoroilla ongelmia tulee. Reitti 986 Nikkilästä Paippisiin ja takaisin on juuri tällainen ”kauhuvuoro”.

Häiriökäyttäytyminen vaikeuttaa kuskin ajoa, ja sotkujen siivoamiseen menee aikaa.

– Päätepysäkillä jos jää vähän aikaa, niin monet siivoavat ja katsovat sen minkä kerkeää, Hulden sanoo.

Kuskeilla on nykyään hyvinkin tarkat ajoaikataulut, eikä myöhästelyihin juuri ole varaa. Sotku siivotaan ajon aikana, jos ehditään. Epäsiisti bussi ja häiriöt ajon aikana vaikuttavat siten myös muihin matkustajiin.

Kouluihin otettu yhteyttä

Hulden työkavereineen on ottanut asian puheeksi bussiyhtiön esimiesten kanssa ja alueen kouluihin on oltu yhteydessä.

Pohjolan Liikenteestä kerrotaan, että ongelma on johdon tiedossa. Kouluja on pyydetty valitsemaan käytöksestä julkisessa liikenteessä ja välittämään viestiä myös vanhemmille.

– Mutta tähän mennessä on ollut aika tuloksetonta. Kun katsoo tätä käytöstä, niin ei ole mihinkään muuttunut, Hulden sanoo.

Kun häneltä kysyy, nauttiiko hän työstään, muuten hyväntuulinen ja nauravainen Hulden vakavoituu ja pitää pienen tauon, ennen kuin vastaa myöntävästi.

– Tietenkin nämä pahimmat [vuorot] ovat vähän sellaisia, että välillä tuntuu, ettei joka päivä jaksaisi taas samoista asioista vääntää.

Sotkut eivät joka kerta ole onneksi yhtä pahoja kuin kollegan kuvassa, mutta niitäkin säännöllisesti tapahtuu. Hulden sanoo ymmärtävänsä nuorten olevan nuoria, mutta kuskin tai muiden matkustajien häiriköinti ei ole sallittua. Kuskit toivovat, että nuoret kuuntelisivat heitä ja myös noudattaisivat ohjeita ilman haistattelua.

– Me olemme kuitenkin tämän laivan kapteeneja.  

Tuoreimmat aiheesta

Julkinen liikenne