Älä lataa sähkölaitteita yöllä – asiantuntija kertoo "iltarutiinin", joka toimii paremmin

Näin roihuaa sähköskuutin ja -pyörän akkupalo 1:00
KATSO MYÖS VIDEO: Näin roihuaa sähköskuutin ja -pyörän akkupalo

"Latauspiste tulisi miettiä niin, että reitti turvaan on varmistettu."

Kotien lukuisat ladattavat sähkölaitteet voivat aiheuttaa odottamattomia riskejä. 

Kodeissa risteilee nykyisin ladattavien sähkölaitteiden piuhaviidakko, sillä puhelinten ja kannettavien tietokoneiden lisäksi ladataan esimerkiksi työkaluja, robotti-imureita, älykelloja, langattomia kuulokkeita, sähköhammasharjoja, hiustenkihartimia ja lamppuja. Etenkin yölliseen lataamiseen saattaa kuitenkin sisältyä riskejä.

Vanhempi asiantuntija Ilpo Leino Suomen Pelastusalan Keskusjärjestöstä sanoo, että mitään sähköisiä laitteita ei kannattaisi ladata öisin. Leino kehottaakin ottamaan laitteiden lataamisen iltarutiiniksi. Pienemmätkin sähkölaitteet voivat aiheuttaa ison palon, jos lähellä on jotain herkästi palavaa.

– Vaikka pienempien sähkölaitteiden akkupalot eivät ole dramaattisen räiskyviä, on niissäkin tarpeeksi energiaa sytyttämään vuodevaatteet tuleen, jos ne lojuvat sängyllä. Lopputulos voi olla ihan yhtä vaarallinen ja surkea kuin isompien laitteiden kohdalla silloin, jos lataamista ei valvo ja akku syttyy tuleen.

Leino muistuttaa, että sähkölaitetta ladatessa tulisi olla hereillä ja valmiina toimimaan.

– Silloin kun menee nukkumaan, tulisi laittaa laitteetkin nukkumaan. Yleensä akkupalot ovat todella nopeita, eikä niihin välttämättä ehdi reagoida hereillä ollessaankaan.

Älä lataa sähköpyörää eteisessä

Sähköpotkulautojen ja sähköpyörien akkujen lataamisessa Leino kehottaa erityiseen varovaisuuteen. Niitä ei tulisi ladata ainakaan eteisessä, sillä silloin tukkii itseltään pelastustien tulipalon sattuessa.

–  Latauspiste tulisi miettiä niin, että reitti turvaan on varmistettu. Youtubesta löytyy paljon videoita, joissa eteisessä ladattava sähköpotkulauta on syttynyt palamaan. Näiden laitteiden akut ovat niin isotehoisia, että niiden sytyttämä palo voi olla todella räyhäkäs. Lisäksi laitteet ovat myös niin hankalan muotoisia ja isoja, että palon leviämisen estämiseen eivät kotikonstit riitä.

Paras tapa akkupalojen ehkäisemiseen on varautuminen.

– Kun varmistaa, että palovaroittimet toimivat ja huolehtii siitä, että kotona on sammutuspeite ja mielellään sen kaveriksi käsisammutin, asiat ovat jo paloturvallisuuden kannalta hyvällä mallilla.

Särinä varoittaa vaarasta

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin ylitarkastaja Jukka Lepistö kertoo, että Tukesiin tulee melko vähän ilmoituksia litium-akkukäyttöisten laitteiden vioista siihen nähden, että niitä on suomalaisilla käytössä niin paljon. Hän laskee, että näitä laitteita on yhdellä työssäkäyvällä ihmisellä keskimäärin kymmenen, kun lasketaan mukaan sähköhammasharjat ja akkuporakoneet.

– Ladattavia sähkölaitteita on Suomessa käytössä noin 25–30 miljoonaa, joten riskinäkökulmasta ajatellen ne ovat melko turvallisia.

Vioittuneista akuista tulee Tukesiin Lepistön mukaan jonkin verran ilmoituksia, mutta silloinkin onnettomuus on yleensä saatu estettyä lopettamalla laitteen lataaminen.

– Jos laite kuumenee tai särisee, lopettaisin sen lataamisen heti. Se on yleensä selkeä merkki siitä, että akku ei ole enää kunnossa ja siitä pitää hankkiutua eroon asianmukaisesti.

Myöskään silloin, kun akuissa tai latureissa näkyy kolhuja, ei niitä tule enää käyttää.

Ei piraattituotteille

Kun hankkii uuden laitteen, Lepistö kehottaa aivan ensimmäiseksi tutustumaan laitteen ja laturin käyttöohjeeseen. Käyttöohjeita noudattamalla ladattavien sähkölaitteiden käyttö on yleensä turvallista.

–  Aika paljon välttyy ongelmilta noudattamalla sellaista nyrkkisääntöä, että alkuperäinen akku alkuperäiseen laitteeseen ja lataaminen alkuperäisellä laturilla.

Ylipäänsä Lepistö kehottaisi kuluttajia olemaan varovaisia halvempien piraattituotteiden kanssa. Esimerkiksi netistä tilattaviin akkuporakoneiden halpaversioihin liittyy suuria riskejä.

– Jos akun saa netistä tilattua puoleen hintaan siitä, mitä se maksaa kaupassa, niin yleensä tuotteessa on tingitty juuri turvallisuuspuolella. Piraattiakut saattavat olla myös toimimattomia, eli ne eivät ota latausta vastaan. Silloin piraattituotteen hankkimisessa ei edes säästä mitään.

Lataa kausityökalut talven aikana

Lepistö muistuttaa, että silloin kun akkukäyttöinen laite on ollut talven yli säilytyksessä esimerkiksi kylmävarastossa, tulisi ensimmäistä latausta talven jälkeen seurata hyvin tarkkaan. Lämpötilan vaihtelut ja kosteustekijät vaikuttavat akkujen toimintaan.

–  Suosittelen lataamaan kausityökalujen, kuten moottorisahojen ja ruohonleikkureiden, akut kerran tai kaksi huoneenlämmössä jo talven aikana. Se myös pidentää akun käyttöikää, joten se on taloudellisestikin kannattavaa.

Katso myös video: Latauksessa ollut akku roihahti tuleen – karu autotallipalo tallentui kameraan

Lue myös:

    Uusimmat