Sähkölaitteet aiheuttivat viime vuonna 2 260 paloa – yleisin syypää vuodesta toiseen sama!

Palopäällikön vinkit: Näin palava sähkölaite kannattaa oikeasti sammuttaa 3:21
KATSO MYÖS: Palopäällikön vinkit: Näin oikeasti kannattaa sammuttaa palava sähkölaite.

Vuonna 2023 sähkölaitteesta tai -asennuksesta aiheutuneita tulipaloja kirjattiin pelastustoimen PRONTO-tietokantaan 2 260 kappaletta. Eniten paloja aiheutti jälleen lieden tai uunin huolimaton käyttö.

Mistä laitteista palot saivat alkunsa vuonna 2023?

  • sähköliedestä tai -uunista sai alkunsa 860 tulipaloa
  • valaisimista sai alkunsa 189 paloa
  • sähköjohdoista ja kaapeloinneista sai alkunsa 112 paloa
  • sähkökiukaista sai alkunsa 98 paloa
  • mikroaaltouuneista sai alkunsa 81 paloa
  • pyykinpesukoneista sai alkunsa 61 paloa
  • kylmälaitteista sai alkunsa 48 paloa
  • pienelektroniikan akusta tai laturista sai alkunsa 65 paloa

Pelastusviranomaiset kirjaavat sähköpalot PRONTO-tietokantaan. Myös palon syttymislähde merkitään, jos se tiedetään. Tietokannan mukaan vuonna 2023 eniten sähköpaloja syttyi sähköliesistä tai -uuneista edellisvuoden tapaan – ja sitä edellisen

Yhteensä sähkölaitteesta tai -asennuksesta kirjattiin 2 260 paloa, joista liedestä tai uunista sai alkunsa 860 tulipaloa, Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) kertoo tiedotteessaan. Sähköpaloissa menehtyi 13 ihmistä kahdeksassa eri onnettomuudessa.

Vuonna 2022 paloja kirjattiin yhteensä 2 414 sähköpaloa, joista liedestä tai uunista sai alkunsa 917 kappaletta. 

Näin ehkäiset sähköpalot

Sähkölaitteesta alkanut palo johtuu usein ihmisen toiminnasta. Kyseessä voi olla huolimattomuus, käyttö- ja asennusohjeiden vastainen toiminta tai vaikkapa sähkölaitteen huollon laiminlynti. Ihmisen toimintakyvylläkin on vaikutusta paloturvallisuuteen. Osaatko käyttää laitteita oikein? Ymmärrätkö käyttöohjeet? Kykenetkö vaihtamaan palovaroittimen pariston? Entä hälyttämään apua tai poistumaan asunnosta hätätilanteen yllättäessä?

– Sähköpaloja voi ehkäistä, kun käyttää sähkölaitteita oikein ja tarvittaessa valvottuna. Esimerkiksi ruokaa laitettaessa pitää valvoa liettä ja kiukaan tai pesukoneiden päällä ollessa on syytä olla kotosalla, muistuttaa Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) ylitarkastaja Jukka Lepistö tiedotteessa.

Liesipalon syynä useimmiten huolimattomuus

Liedestä alkaneita paloja on vuosi toisensa jälkeen eniten, eikä palon syynä juuri ikinä ole itse liedestä johtuva vika. Sen sijaan syynä on usein ihmisen huolimattomuus, varomattomuus tai kiire. 

Yleisin liesipalon aiheuttaja on laitteen unohtuminen päälle tai sen kytkeytyminen päälle vahingossa. Näin lieden päällä tai lähettyvillä olevat materiaalit syttyvät, jolloin palo leviää yleensä nopeastikin läheisiin rakenteisiin. 

Vaaran voi aiheuttaa esimerkiksi tilanne, jossa ruoka jää liedelle, kun kotikokki nukahtaa tai vain unohtaa laittavansa ruokaa. Myös lemmikkieläimet tai lapset saattavat vahingossa kääntää lieden levyn päälle.

Esimerkiksi tämä koira sytytti tulipalon yrittäessään vohkia pizzaa. Juttu jatkuu videon alla.

Kiuaspalo syttyy useimmiten vieraan esineen tai pyykin vuoksi

PRONTO-tietokantaan kirjattiin vuonna 2023 98 kiukaasta alkanutta paloa, kun luku edellisvuonna oli 107 ja vuotta aiemmin 92.

Kiuaspalon tavallisimmat aiheuttajat ovat pyykin kuivattaminen saunasa sekä kiukaalle kuulumattomat esineet. Jos kiuas laitetaan vahingossa päälle, kiukaan ympärille tai päälle kasatut esineet syttyvät tuleet. Palon syttymissyitä voivat olla myös vastusten kärähtäminen, viallinen termostaatti tai kellokytkin. 

Muista, ettei sauna ole tarkoitettu varastotilaksi eikä pyykinkuivatushuoneeksi. Älä jätä kiukaan päälle koskaan mitään tavaraa, ja tarkista tilanne, ennen kuin laitat saunan päälle. Muista kiukaan käyttöohjeet ja ohjeen mukainen huolto.

Katso myös: Toimiva palovaroitin voi säästää hengen. Mistä löytyy palovaroittiminen parasta ennen -päiväys?

Lähde: Tukes

 

Lue myös:

    Uusimmat