Spekulaatiot koronaviruksen alkuperästä kiristävät suurvaltasuhteita: "Kiinan ja USA:n väleissä on saavutettu nyt jonkinlainen rajapyykki"

3:27imgSelviääkö koronaviruksen lähde täysin koskaan? Näin asiaa arvioivat Uutisaamun Maailmanselittäjät.
Julkaistu 31.05.2021 17:10

MTV UUTISET

Keskustelu koronapandemian alkuperästä on kiristänyt Kiinan ja Yhdysvaltain välejä entisestään. MTV:n Uutisaamun Maailmanselittäjät arvioivat, että maiden välisissä suhteissa on tultu nyt uudelle rajalle. He penäävät Kiinalta tutkijoille avointa pääsyä virustiedon lähteille.

Paine uudesta, aiempaa perusteellisemmasta covid-19-pandemian alkuperää koskevasta tutkimuksesta on kasvanut viime päivinä.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden määräsi viime keskiviikkona maan turvallisuuspalvelut selvittämään, siirtyikö koronavirus ihmiseen Kiinassa eläinlähteestä vai laboratorio-onnettomuuden seurauksena.

Myös muun muassa EU-maat ovat vaatineet selvyyttä asiasta. Tämä nähdään elintärkeäksi ehkäistäessä pandemioita tulevaisuudessa.

Maailman terveysjärjestö WHO sanoi perjantaina kuitenkin odottavansa vielä asiantuntijoidensa ohjeistusta siitä, miten edetä asiassa. 

Lue myös: Karkasiko koronavirus kiinalaislaboratoriosta vai saatiinko se eläimiltä - näihin kysymyksiin vaaditaan jälleen vastausta

"Koronapandemia on salaliittoteorioiden kultakaivos"

Helsingin Sanomien ulkomaantoimittaja Heikki Aittokoski toppuuttelee hysteriaa asian ympärillä.

– Tässä on kyseessä toisen käden tiedustelutieto, jossa kolme ihmistä, joiden nimeä ei tiedetä, on saanut oireita, joiden luonnetta ei tarkkaan ottaen tiedetä, ja ehkä joutunut sairaalaan – jos siis nämä ihmiset ovat olleet olemassa, Aittokoski toteaa MTV:n Uutisaamun Maailmanselittäjissä.  

– Koronapandemia on oikea salaliittoteorioiden kultakaivos. Jos minä rupean oikein ponnekkaasti ja riittävän monta kertaa esittämään, että koronavirus lähti itse asiassa Suomen sosiaali- ja terveysministeriön pikkujouluista, huhu lähtee varmasti liikkeelle.

Aittokoski korostaa sitä, että totuttaa asiassa ei tiedetä.

– Pandemia on lähtenyt leviämään maailmalle suljetusta kommunistisesta diktatuurista ja koska se ei avaa tietojaan, meillä ei ole mitään mahdollisuuksia tietää asiaa tarkkaan.

Lue myös: Markus Leikolan kolumni: Pandemia näyttää tiedon epätarkkuuden – ja se ei ole kivaa

"Yhdysvalloilla on moraalinen velvollisuus selvittää asia"

Nordic West Officen johtajan Kristiina Heleniuksen mukaan Yhdysvallat on ollut asiassa niin aktiivinen, koska se on yksi maailman suurimpia kärsijöitä pandemiassa.

– Kohta 600 000 amerikkalaista on kuollut koronaan. Lisäksi koko yhteiskunta pysäytettiin sen takia ja talous romahti. Maailman terveysjärjestön tutkijat olivat keväällä Kiinassa selvittämässä asiaa, mutta Kiina ei ollut tuolloin yhteistyöhaluinen. USA:lla on moraalinen velvollisuus selvittää asia, että maailma voi jatkaa tästä jollain lailla eteenpäin ja tällaiseen voidaan varautua tulevaisuudessa.

Kiina on reagoinut Yhdysvaltain toimiin hyvin aggressiivisesti, mutta ei ensimmäistä kertaa, Aittokoski muistuttaa.

– Kiinan ulkoministeriön tiedottaja väitti jo vuosi sitten talvella, että itse asiassa amerikkalaiset sotilasurheilijat toivat koronan syksyllä 2019 Wuhaniin. Näin jossain myös kiinalaisväitteen siitä, että amerikkalaisten täytyy pyytää anteeksi lepakoilta.

Viruksen alkuperää koskevissa väitteissä on mainittu lisäksi muun muassa norjalaiset pakastekalat, MTV Uutisten ulkomaantoimittaja Janne Puumalainen muistelee.

Virusta ei päästetty liikkeelle tahallaan

Kristiina Helenius syyttää kiinaa yhteistyökyvyttömyydestä ja arvioi, että Yhdysvaltain epäilykset voivat jopa pitää paikkansa.

– Itse ihmettelin silloin, kun asia lähti liikkeelle, että onpa mielenkiintoinen sattuma, että tuoretori, josta maailmanlaajuinen pandemia on lähtenyt liikkeelle, sijaitsee kahden kilometrin päässä Kiinan johtavasta virologian laitoksesta.

– Mutta minun mielessäni yksi salaliittoteoria umpeutui, kun kuulin, että laitos on tullut kyseiseen paikkaan 50-luvulla nimenomaan siksi, että siellä on niin paljon lepakoita.  

Helenius tähdentää sitä, että vaikka virus olisikin lähtöisin kiinalaislaboratoriosta, sitä ei ole päästetty ulkomaailmaan tahallaan.

– Vaikka tässä joutuu hirveällä amatööriydellä näitä asioita arvioimaan, sen minäkin olen ymmärtänyt, että kukaan ei kai ajattele, että tässä olisi bioaseen kehittäminen kyseessä.

Lue myös: USA:ssa hurja kokeilu: Luontoon pääsetään jopa 750 miljoonaa geenimuunneltua hyttystä – muttanttikoiraiden tehtävänä lisääntyä ja tappaa verta imevät naaraat

"USA:n tiedostelupalvelulla on mahdollisuus selvittää totuus"

Selviääkö viruksen lähde täysin koskaan? Maailmanselittäjät ovat epäilevällä kannalla.

– Jos tutkijat saisivat täyden pääsyn tiedon lähteille Wuhanissa tai minne ikinä he haluavat mennä, ehkä, Aittokoski toteaa.

Puumalainen uskoo, että jos joku tai jokin, juuri Yhdysvaltain tiedustelupalvelu asian voisi saada selville.

– Tilanteessa, jossa tutkijat eivät pääse avoimesti tietoon käsiksi, ehkä Jenkkien tiedostelupalvelu kuitenkin on yksi vahvimmista valteista, mikä voi sen selvittää, jos se on mahdollista.

Helenius pitää surullisena sitä, että maailman johtajat eivät kykene yhteistyöhän edes tällaisessa asioissa.

– Esimerkiksi ilmastonmuutos jyrää globaalisti koko maailman ympäri, ja kyllä (yhteistyön) edes tieteen tasolla pitäisi onnistua.

Selviääkö koronaviruksen lähde täysin koskaan?  Asiaa arvioivat yllä olevalla videolla Uutisaamun Maailmanselittäjät.

Kiina ja USA – uudet kylmän sodan osapuolet?

– Yhdysvaltain ulkopolitiikan establismentista on viime aikoina tullut sellaisia viestejä, että jonkinlaiselle rajapyykille maiden välisissä suhteissa on nyt saavuttu. Myös Yhdysvalloissa laboratoriosta on karannut viruksia. Asia voitaisiin käsitellä ja katsoa, että sellaista ei pääse enää koskaan tapahtumaan, Helenius toteaa.

Heikki Aittokosken mukaan virusjupakka on vain pieni osa USA:n ja Kiinan hyvin tulehtuneita välejä.

– Yhä useammin kuulee kansainvälisen arvioijilta sellaista, että maailmanpolitiikan ja kylmän sodan valta-akseli eivät olekaan enää USA ja Venäjä vaan USA ja Kiina.

8:18imgKumpi on maailman talousmahti, Kiina vai Yhdysvallat? Katso MTV:n Uutisaamun Maailmanselittäjien arvio aiheesta.

Tuoreimmat aiheesta

Koronavirus