Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) suhtautuu avoimesti kahdenvälisiin neuvotteluihin Venäjän valtion kanssa Sputnik V -rokotteen mahdollisista hankinnoista tai tuotannosta.
Kanta käy ilmi STM:n sivuillaan tänään julkaisemasta kirjeestä, jonka perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) on lähettänyt ulkoministeri Pekka Haavistolle (vihr.) koskien Sputnik-rokotetta. STM toivoo, että ulkoministeriö hoitaa mahdolliset neuvottelut.
Kirje on päivätty 8. huhtikuuta. Siinä todetaan, että Suomi ei voi neuvotella rokotteen hankinnasta, mikäli EU aloittaa sen osalta yhteisneuvottelut. Lisäksi Suomi voisi hankkia vain rokotteita, joille Euroopan lääkevirasto EMA on myöntänyt myyntiluvan.
Rokotteen tuotantolaitoksilla tulee olla Euroopan lääkeviraston myöntämä sertifikaatti, ja niiden tulee noudattaa Maailman terveysjärjestön WHO:n määrittämiä hyviä tuotantokäytäntöjä.EMA kertoi maaliskuun alussa aloittaneensa rokotteen arvioinnin myyntilupahakemusta varten.
Kiurun mukaan ministeriöt ovat tehneet työnjakoa
Kiuru kertoi eilen eduskunnassa, että Suomi on aloittamassa neuvottelut Sputnik-rokotteesta. Kiurun mukaan ulkoministeriössä on aloitettu valmistelut neuvottelujen käymiseksi Venäjän kanssa rokotteiden hankkimiseksi.
– Me olemme sosiaali- ja terveysministeriön ja ulkoministeriön välillä tehneet yhteistä työnjakoa siinä, että Sputnik-rokotteen osalta lähestyttäisiin Venäjää ja käytäisiin nämä neuvottelut, Kiuru sanoi.
Lisäksi Kiurun mukaan rokotteen hankkiminen Venäjältä ei olisi ristiriidassa EU:n rokotteiden yhteishankintasopimuksen kanssa, sillä EU ei ole tehnyt sopimuksia Sputnikin valmistajan kanssa.
Ulkoministeriöstä kerrottiin, ettei Suomi ei ole tekemässä Sputnik-hankintojen suhteen mitään ratkaisuja ennen kuin EMA on päättänyt Sputnikin mahdollisesta käyttöluvasta EU:ssa. Asiasta kertoi STT:lle terveyden ja hyvinvoinnin suurlähettiläs Päivi Sillanaukee.
Halonen kertoi valmistusteknologian tarjoamisesta
Maaliskuun alussa presidentti Tarja Halonen kertoi, että Venäjä oli tarjonnut Suomen käyttöön Sputnik-rokotteen valmistusteknologiaa.
Asia oli noussut esille Halosen ja Venäjän parlamentin ylähuoneen puheenjohtajan Valentina Matvijenkon puhelinkeskustelussa.
Jos Sputnik-rokotteen tuotantoa olisi tarkoitus aloittaa Suomessa, Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea vastaisi lääketehtaan toimiluvan myöntämiseen liittyvistä tehtävistä. Tuotannon aloittaminen vaatii ensin myyntiluvan rokotteelle.