– Mietin aluksi, olenko ainoa fani maailmassa, mutta pian selvisi, että tämä faniyhteisö on valtava.
Raavas tshekkimies Jaroslav Haken rikkoo stereotypiota fanittamalla pastellinvärisiä My Little Pony -sarjan hahmoja.
1980-luvulla tehty ponisarja on muuttunut paljon vuosien varrella.
Sarjan viimeisimmällä versiolla My Little Pony: Friendship Is Magic:illa ja sen hahmoilla on maailmanlaajuisesti miljoonia faneja, joista iso osa on itseään bronyiksi (tulee sanoista bro ja pony) kutsuvia miehiä.
– Faniyhteisö kohtaa paljon ennakkoluuloja, etenkin Yhdysvalloissa. Onhan tämä niin sanotusti väärin, stereotyyppinen mies ei katso tällaisia tv-sarjoja, My Little Pony -tapahtumaa Helsingissä järjestänyt Simo Salminen sanoo.
– Veli kysyi ”harrastat sä jotain poneja?” Sanoin joo, ja sen jälkeen se ei kahteen viikkoon vastannut puhelimeen, Twily-nimimerkillä esittäytyvä nuori mies kertoo.
Faniviikonloppu Helsingissä
Rakkaus sarjaan johti lopulta siihen, että Helsingissä päätettiin järjestää Suomen ensimmäinen kansainvälinen My Little Pony -fanitapahtuma.
– Idea tähän tuli pari vuotta sitten ja sen jälkeen pyörät ovat pyörineet.
Helsingin Finlandia-talolla kokoontuu viikonloppuna satoja ponihahmojen ja sarjan faneja. Ohjelmassa on muun muassa taidepajoja ja My Little Pony -tarvikkeiden myyntiä.
Paikalle on saapunut myös musiikkia sarjaan tekevä kanadalainen Daniel Ingram ja pari sarjan ääninäyttelijää.
– Itse aloin pari vuotta sitten katsoa sarjaa ja tutustuin yhteisöön sen ympärillä. Sen jälkeen olin koukussa, Salminen toteaa.
– Ponit opettavat meille paljon keskinäisestä ystävyydestä ja elämän ongelmista, Fluttershy-ponihahmoksi pukeutunut Jaroslav Haken perustelee.