Milloin hakeutua koronatestiin? 1,7 miljoonalle suomalaiselle tällä hetkellä ristiriitaiset ohjeet

1:23imgMilloin koronaan voidaan suhtautua kuin flunssaan? Näin THL:n Salminen arvioi.
Julkaistu 31.12.2021 20:09

Olli Tiihonen

olli.tiihonen@mtv.fi

@ollitiihonen5

Sosiaali- ja terveysministeriön ja Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin välinen railo koronatestiin hakeutumisessa pysyy.

Eilen HUSin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen kertoi MTV Uutisille, että kahdesti rokotettujen lieväoireisten ei tarvitsisi hakeutua testiin. STM:n mukaan pitää.

Uudellamaalla asuu yli puolitoista miljoonaa ihmistä, joille annetaan nyt siis ristiriitaisia ohjeita. 

– Koronatestiin täytyy hakeutua aina, jos on koronainfektioon viittaavia oireita, tai jos on tiedossa altistus tartunnalle tai esimerkiksi, jos koronavilkusta tulee hälytys, ja on altistunut, vaikka ei sitä itse tiedäkään, STM:n osastopäällikkö Taneli Puumalainen kertoo MTV Uutisille.

THL:n terveysturvallisuusosaston johtaja Mika Salminen kertoi aiemmin tänään, että kaikkien testiin hakeutuminen ei hänen mielestään ole välttämätöntä.

– Jos tauti on lievä ja pärjäilee kotona ja joku toinen testin on saanut ja on todennäköistä, että tauti on koronaa. Hirveän suurta syytä lääketieteellisesti ei ole testiin hakeutua. Kotitestin voi tehdä, Salminen totesi.

Lue lisää: HUS ja STM eri mieltä testauskäytännöistä

Puumalainen ei sinällään ota kantaa HUSin eilisiin ulostuloihin.

– Itse näen, että on tärkeää, että ihminen tietää koronavirustartunnasta, koska silloin hän voi omalla käyttäytymisellään vaikuttaa siihen, kuinka paljon jatkotartuntoja syntyy.

– HUS on varmaan huolissaan testikapasiteetista, ja kun tautitapausten määrä on kovin korkea niin tietysti kapasiteettia pitää lisätä.

HUS on kuitenkin tekemässä päinvastoin. Lehtonen kertoi eilen, että testauksesta henkilökuntaa siirretään esimerkiksi rokottamiseen ja muun terveydenhuollon tarpeisiin.

Tammikuun jälkeen päivittäinen testikapasiteetti on laskemassa kymmenestä tuhannesta seitsemään tuhanteen.

– Varmasti on aihetta rokottaa niin nopeasti kuin mahdollista. Samaan aikaan tarvitsemme lisää testikapasiteettia. Ei joko tai vaan sekä että, Puumalainen toteaa.

Veisikö sekä testaamisen että rokottamisen lisääminen resursseja jostain pois?

– Kun epidemia näin kovasti ja nopeasti leviää ja aiheuttaa hyvin huomattavaa terveydenhuollon kuormittumista niin totta kai muiden terveysongelmien hoito väkisinkin voi viivästyä.

Lue myös: Valtaosa 11 300 koronaratunnasta torstailta – THL:n Salmisen mukaan jättiluvun taustalla joulu ja omikron

STM:n osastopäällikkö kuitenkin toteaa, että alueilla on liikkumavaraa.

– Kun testausstrategian mukaisia ohjeita tehdään, alueilla on mahdollisuus omien resurssien ja oman epidemiatilanteen mukaan painottaa niitä eri suuntiin.

STM haluaa silti lisätä testaamista kunnissa. Puumalaisen mukaan testaamisen väheneminen vaikuttaisi myös epidemiakuvaan.

– Mitä suurempi osuus koronatartunnoista löydetään, sitä parempi tilannekuva on. Tilannekuvaa tarvitaan kaikkiin ikäryhmiin ja kaikilla alueilla.

THL:n Salmisen mukaan testejä tehdään silti riittävästi tilannekuvan muodostamiseen.  

Puumalainen muistuttaa, että monella alueella asiat ovat myös hyvin. 

– Ymmärrän, että HUSin alueella tällä hetkellä on suuri paine testauksessa, mutta kannattaa muistaa, että on myös alueita, missä tauti- ja testimäärät ovat pienempiä.

Lue myös: Koronatestien ruuhkiin ei ole luvassa nopeaa helpotusta

Tuoreimmat aiheesta

Koronavirus