Tavarataloyhtiö Stockmannin tulos syöksyi selkeään tappioon koronaviruksen vuoksi alkuvuonna.
Tammi-maaliskuussa oikaistu liiketulos oli 29,4 miljoonaa euroa pakkasella. Tappio syveni viime vuoden vastaavasta ajankohdasta, jolloin yhtiön tulos oli 20,6 miljoonaa euroa miinuksella.
Myös yhtiön alkuvuoden liikevaihto kutistui 168,4 miljoonaan euroon, kun viime vuonna se oli 207,2 miljoonaa vastaavana ajankohtana.
Toimitusjohtaja Jari Latvasen mukaan liiketoiminta kehittyi lupaavasti alkuvuonna. Myös myynti oli vielä alkuvuodesta hänen mukaansa terveellä tasolla ja 3,5 prosentin nousussa.
Koronavirustilanne kuitenkin johti merkittävään asiakasmäärien vähentymiseen. Maaliskuussa yhtiön myynti laski lähes 50 prosenttia.
– Huolimatta siitä, että Stockmann-tavarataloliiketoiminnan ja Lindexin verkkokauppa on jatkanut kasvuaan viime viikkoina voimakkaasti, digitaalisen asioinnin kasvu ei riitä korvaamaan asiakasmäärien erittäin voimakasta laskua tässä poikkeuksellisessa tilanteessa, Latvanen sanoo tiedotteessa.
Konserniin kuuluva vaatekauppaketju Lindex kertoi myyntinsä olleen alkuvuodesta 7 prosentin kasvussa paikallisissa valuutoissa, mutta syöksyneen alas 41,3 prosenttia maaliskuun aikana.
Yrityssaneeraus ja yt:t
Stockmann on myös päättänyt hakeutua koronaviruksen vuoksi yrityssaneeraukseen. Helsingin käräjäoikeus päätti yrityssaneerauksen aloittamisesta 8. huhtikuuta.
Johdon ja hallituksen näkemyksen mukaan Stockmannin liiketoiminta on yhä jatkamiskelpoista ja tervehdytettävissä.
Kauppatavaraketju valmistelee parhaillaan ehdotusta saneerausohjelmaksi.
Osana ohjelman valmistelua Stockmann arvioi kiinteistöjensä myynti- ja takaisinvuokrausvaihtoehtoja.
– Ensisijainen tavoitteemme on varmistaa liiketoimintamme jatkuvuus, säilyttää henkilöstömme työpaikat ja jatkaa konsernin terveen liiketoiminnan kehittämistä tulevaisuutta varten, yhtiön tiedotteessa todetaan.
Kauppalehden mukaan yhtiön arvokkain omaisuus on Helsingin keskustan tavaratalokiinteistö.
Lehden mukaa tammi-maaliskuun tulosraportissaan yhtiö toteaa, että yhtenä vaihtoehtona on kiinteistöjen myynti. Stockmann toimisi sen jälkeen tiloissa vuokralaisena, kuten se on jo viidessä muussa Suomen-tavaratalossa.
– Käännämme kaikki kivet, jotta Stockmannilla olisi kannattava tulevaisuus. Keskusteluja kiinteistöjen myynnistä ei ole meneillään, meillä on erilaisia vaihtoehtoja. On liian aikaista sanoa enempää, toimitusjohtaja Latvanen kommentoi yhtiön tulosta käsittelevässä verkkotilaisuudessa.
Stockmann käynnisti maaliskuussa yt-neuvottelut koronaepidemian vuoksi.
Koronatilanteesta ja yrityssaneerauksesta johtuen yhtiö julkaisi ensimmäisen vuosineljänneksen osavuosikatsauksensa suppeampana johdon osavuotisena selvityksenä.