Tavarataloyhtiö Stockmannin koronakevät oli murheellinen. Stockmann jätti huhtikuussa hakemuksen päästäkseen yrityssaneeraukseen.
Konsernin liikevaihto supistui huhti–kesäkuussa 23 prosenttia 183 miljoonaan euroon.Oikaistu liiketulos painui huhti–kesäkuussa 1,8 miljoonaa euroa tappiolle. Vuosi sitten tulos oli 16,2 miljoonaa euroa voitollinen.
Stockmannin osavuosikatsauksen mukaan koronaviruksella sekä sen seurauksena annetuilla rajoituksilla on ollut ja tulee olemaan olennainen vaikutus yhtiön asiakasmääriin, kassavirtaan ja tulokseen.
Suunta parempaan?
Toimitusjohtaja Jari Latvanen kuvaa alkuvuoden tulosta heikoksi. Hän näkee kuitenkin piristymisen merkkejä.
– Koronapandemiarajoitteiden purkaminen on lisännyt asiakasvirtoja tavarataloissa ja myymälöissä toukokuun lopulta alkaen. Sekä Stockmannin että Lindexin verkkokaupan kasvu jatkui vahvana myös toisella vuosineljänneksellä, Latvanen kertoo tiedotteessa.
Hänen mukaansa Stockmann on laskenut kustannustasoa merkittävästi lomautuksilla ja säästötoimenpiteillä. Latvanen arvioi, että kevään muutos- ja tehostustoimenpiteet ovat tuottaneet tulosta.
– Jatkamme kustannustason sopeuttamista toimintaympäristön tilanteen mukaisesti. Stockmann-emoyhtiön osalta yrityssaneeraus mahdollistaa vuokrasopimusten ehtojen uudelleenneuvottelut, joilla tavoitellaan matalampaa kustannustasoa, Latvanen sanoo.
Suurin osa Lindex-myymälöistä kiinni
Koronaviruksesta aiheutuneet kansalliset määräykset rajoittivat myös Stockmannin Baltian tavaratalojen toimintaa.
Pandemialla oli lisäksi suuri vaikutus Stockmannin omistaman muotiketju Lindexin toimintaan.
– Liikkeet ovat olleet kevään aikana kiinni suurimmassa osassa 18 markkina-alueistamme. Olemme kuitenkin pehmentäneet laskua ripeillä ja tehokkailla säästötoimenpiteillä sekä merkittävällä digitaalisella kasvulla, sanoo Lindexin toimitusjohtaja Susanne Ehnbåge tiedotteessa.
Yrityssaneeraukseen hakeutuminen koskee vain konsernin emoyhtiötä. Yrityssaneeraus ei koske Baltian tavarataloja eikä Lindexiä.