Stoltenberg vahvistaa Suomen ja Ruotsin saavan kutsun Naton jäseniksi jo Madridissa – Naton itäpuolustus "vahvistuu historiallisesti"

10:30imgKatso video: Suomi ja Ruotsi olivat pääroolissa Jens Stoltenbergin avatessa Nato-kokouksen Madridissa. Näin hän puhui tuoreesta käänteestä.
Julkaistu 29.06.2022 09:45(Päivitetty 29.06.2022 10:36)
Toimittajan kuva

Petteri Savolainen

petteri.savolainen@mtv.fi

Suomen ja Ruotsin Nato-taival on ottamassa ison harppauksen jo parhaillaan käynnissä olevan Madridin Nato-kokouksen aikana.

Naton pääsihteeri Jens Stoltenbergin mukaan Suomen ja Ruotsin kutsumisesta sotilasliitto Naton jäseniksi päätetään jo huippukokouksessa Madridissa. Huippukokous kestää huomiseen.

Suomi, Ruotsi ja Turkki allekirjoittivat eilen yhteisymmärrysasiakirjan, jossa Turkki lupasi tukea Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyttä.

Päätöksen myötä kahdesta hakijamaasta tulee käytännössä Naton tarkkailijajäseniä.

Jäseneksi kutsua seuraavat liittymisneuvottelut ja niiden tuloksen ratifiointi muiden 30 jäsenmaan parlamenteissa. Aamulla kokouspaikalle Madridissa saapunut Stoltenberg arvioi myös ratifiointiprosessin etenevän nopeasti.

Stoltenberg korosti puheessaan Madridin Nato-huippukokouksessa, että Suomi ja Ruotsi tuovat Naton jäseninä mukanaan historiallisen päivityksen itäiseen puolustuslinjaan.

– Kun toivotamme Suomen ja Ruotsin tervetulleeksi Natoon, se antaa heille turvaa ja tekee Natosta vahvemman. Itäinen puolustus vahvistuu huomattavasti, Stoltenberg sanoi.

Lue myös: Tulkitseeko Turkki eri tavalla yhteisymmärrysasiakirjaa? Nämä yksityiskohdat herättävät kysymyksiä

Suhde Venäjään uusiksi

Stoltenbergin mukaan nyt saavutettu sopimus ja kahden uuden jäsenmaan historiallinen liittyminen puolustusliittoon on yksi asia. Kokous on historiallinen muistakin syistä.

Madridissa hyväksyttävässä uudessa strategisessa konseptissa määritellään uusiksi Naton suhde Venäjään, joka oli vielä edellisen konseptin hyväksymisaikaan vuonna 2010 Natolle strateginen kumppani. Nyt Ukrainaan hyökännyt Venäjä tullaan märittelemään strategiseksi uhaksi Natolle.

– Erittäin tärkeä viesti presidentti Vladimir Putinille on se, että hän halusi vähentää Naton uhkaa lähialueillaan. Nyt hän saa rajoilleen lisää Naton voimaa, pääsihteeri painotti.

Tänään jatkuvassa huippukokouksessa muun muassa Islannin, Latvian ja Puolan johtajat ovat jo toivottaneet kaksi uutta jäsenmaata tervetulleiksi Natoon.

Lue myös: Nato-käänne yllätti Mika Aaltolan – näin hän arvelee venäläisten suhtautumista: "Pettyneitä ja joutuvat selittämään kansalle, miten tässä näin kävi"

Tuoreimmat aiheesta

Nato