Jännityspäänsärky on yksi yleisimpiä päänsäryn muotoja ja se saattaa aiheuttaa ikävän särkykierteen. Vangiksi ei kuitenkaan kannata jäädä.
Jännityspäänsäryn selkein merkki on vannemainen ja kiristävä tunne pään ympärillä, erityisen selkeästi se tuntuu päälaella, ohimoilla tai takaraivon alueella. Myös käsien puutuminen ja huimaus ovat yleisiä oireita. Päänsärky voi toistua useinkin ja olla jopa jatkuvaa. Särky ei herätä, mutta kipu voi alkaa heti aamusta.
Älä torju särkyä vain lääkkeillä, sillä nekin voivat liiallisena käytettynä aiheuttaa päänsärkyä.
Jännityspäänsärystä eroon:
- Onko työergonomiasi kunnossa? Etenkin istumatyö aiheuttaa herkästi liiallista jännitystä niskan ja selän alueelle, mikä voi aiheuttaa päänsärkykierteen.
- Stressi aiheuttaa helposti päänsärkykierteen. Jos tiedät kärsiväsi liian kiireellisen elämäntyylin haittavaikutuksista, opettele ottamaan rennosti ja ehkäise stressiä. Vinkkejä siihen löydät esimerkiksi täältä.
- Harrasta niin hyöty- kuin hikiliikuntaakin. Kiinnitä huomiota erityisesti lajeihin, joilla saat niska-hartiaseudulle liikettä.
- Hampaiden narskuttelu on vaiva, josta harva tietää kärsivänsä ja se voi olla syyllinen myös pääkipuun. Yöllisen pureskelun tunnistaa aamulla kipeistä leukaperistä ja hampaiden kulumista. Ongelmaa on mahdollista helpottaa esimerkiksi erilaisten rentoutusharjoituksien ja hammaskiskojen avulla, joista saat lisätietoa hammaslääkärin vastaanotolla.
- Myös jatkuva särkylääkkeiden nappailu ja liiallinen kahvin juonti (tai siitä vierottuminen) voivat aiheuttaa särkyä.
(MTV3)