Tällaista päänsärkyä korona aiheuttaa

Milloin päänsärystä pitää huolestua? 1:11
Tässä vaiheessa päänsärystä pitää huolestua.

Päänsärky on yksi yleisimmistä koronavirusinfektion oireista. Päätä voi kuitenkin jomottaa monesta muustakin syystä – mistä tietää, onko kyse koronasta?

Tyypillisesti koronaan liittyvä päänsärky muistuttaa jännityspäänsärkyä, kertoo National Geographic. Kipu on tasaista ja puristavaa tai kiristävää. Ihmisestä saattaa tuntua kuin hänen päänsä ympärillä olisi tiukka panta tai vanne.

Amerikkalaisneurologi Rafia Safqat lisää Yahoo-uutissivuston haastattelussa, että koronasta johtuva päänsärky voi tuntua jyskyttävältä tai pistävältä. Kipu voi tuntua ohimoilla, otsalla tai takaraivossa. Toisinaan särkyyn liittyy huimausta, korvien soimista tai ajatuksen sumeutta.

Jomotuksen taso vaihtelee yleensä kohtalaisesta voimakkaaseen. Useat potilaat ovat kuitenkin kuvanneet koronan aiheuttamaa päänsärkyä tavallista pahemmaksi, National Geographic kertoo. Joillain esiintyy migreenityyppistä särkyä.

Päänsäryn lisäksi koronaan sairastuneella on usein muitakin oireita, kuten nuhaa, yskää, kuumetta, voimattomuutta tai lihaskipuja.

Äkillisesti ilmenevä voimakas päänsärky voi olla oire aivoverenvuodosta, ja on syy hakeutua kiireellisesti hoitoon.

Yllä olevalla videolla kerrotaan, missä tilanteissa päänsärystä pitää huolestua.

Koronasta johtuvan päänsäryn hoito

Koronaan liittyvä päänsärky voi jatkua muutamasta päivästä jopa kuukausiin – onhan päänsärky myös tunnettu pitkittyneen koronan eli long covidin oire.

Täsmälääkettä koronan aiheuttamaan päänsärkyyn ei valitettavasti ole. Apteekista ilman reseptiä saatavat särkylääkkeet eivät kipuun välttämättä auta.

Päänsärky voi johtua viruksesta itsestään, mutta myös sairastuneen vähäisestä juomisesta ja syömisestä. Koronan kourissa kannattaa nauttia paljon nesteitä ja syödä säännöllisesti terveellistä, ravinteikasta ruokaa.

Levon merkitystä ei tule unohtaa, vaikka nukkuminen voi kivuissa olla hankalaa. Valoja ja kovia ääniä kannattaa välttää, sillä ne haittaavat nukahtamista ja voivat pahentaa päänsärkyä. Otsan ja ohimoiden hierominen saattaa puolestaan auttaa särkyyn.

Voinnin parannuttua Yahoon haastattelema neurologi Rachel Colman suosittelee päänsärystä kärsivää sisällyttämään päiväänsä kevyttä liikuntaa, kuten kävelyä. Raitis ilma ja liikkeelle lähteminen voivat lievittää kipua, minkä lisäksi liikunnalla on päänsärkyä aiheuttavaa stressiä lievittävä vaikutus.

Keväällä 2021 teholle joutunut Eija kertoo videolla, millaista on elämä pitkittyneiden koronaoireiden kanssa.

Millaista on elämä koronan pitkittyneiden oireiden kanssa? 8:10
Millaista on elämä koronan pitkittyneiden oireiden kanssa?

Lue myös:

    Uusimmat