Vuorineuvos kertoo saaneensa meksikolaiselta pormestarilta kannustavan kirjeen, kun Stora Enso sulki tehtaan siellä vuosikymmeniä sitten.
Metsäyhtiö Stora Enson hallituksen puheenjohtaja, konepajakonserni Metson entinen toimitusjohtaja Jorma Eloranta korostaa, että tehtaita suljetaan ylikapasiteettitilanteessa, jos suhteellinen kilpailukyky on riittämätön tilausten saamiseksi.
Vuorineuvos Jorma Elorannan ulostulo on vastaus pääministeri Sanna Marinille (sd.) ja opetusministeri Li Anderssonille (vas.), jotka lauantaina arvioivat, että massairtisanomiset saattavat olla liian helppoja Suomessa.
Marin sanoi Ylen Ykkösaamussa, että on syytä pohtia sitä, onko irtisanominen ja tehtaiden sulkeminen liian helppoa Suomessa.
Lue myös: Risto Siilasmaa puolustaa Twitterissä UPM:n Kaipola-päätöstä: "Lienee syytä luottaa siihen mitä yhtiön johto on kertonut"t
– Esimerkiksi Saksassa se on vaikeampaa, pääministeri huomautti.
Li Andersson puolestaan huomautti puheessaan vasemmistoliiton puoluevaltuustolle, että kun isoissa yrityskonserneissa ollaan ajamassa tuotantoa alas, suunnataan vähennykset yleensä niihin maihin, joissa massairtisanomiset on helpointa ja halvinta tehdä.
– Eli Suomeen, hän lisäsi.
Vuorineuvos Jorma Eloranta on siis toista mieltä.
– Tehdas suljetaan ylikapasiteettitilanteessa jos sen suhteellinen kilpailukyky on riittämätön tilausten voittamiseksi eikä kilpailukykyä saada palautetuksi. Sulkemiskustannusten vertailu eri maiden välillä ei kokemukseni mukaan ole relevanttia, hän kommentoi Twitterissä.
Eloranta kertoo oman kokemuksensa Meksikosta.
– Kun vuosikymmeniä sitten jouduimme sulkemaan tehtaan Meksikossa, sain paikalliselta pormestarilta kauniin kirjeen, jossa hän kiitti yli 20 vuotta jatkunutta toimintaamme, pahoitteli markkinoiden heikentymistä ja toivotti tervetulleeksi takaisin, jos tilanne muuttuu. Suomessa?
Hän korostaa, että tehtaan sulkeminen on aina ”erittäin surullista” ja perustuu huolelliseen analyysiin.
– Markkinat tai kilpailukyky ei ole kuten perustettaessa on arvioitu/aiemmin on ollut. Vaikeissakin tilanteissa pitäisi jaksaa katsoa eteenpäin positiivia vaihtoehtoja hakien.
Keskustelu tehtaiden sulkemisista sai alkunsa keskiviikkona, kun UPM kertoi suunnittelevansa Jämsän Kaipolan paperitehtaan sulkemista vuoden loppuun mennessä.