Metsäyhtiö UPM:n toimitusjohtaja Jussi Pesonen otti Ylen Ykkösaamussa kantaa keskusteluun Jämsässä Keski-Suomessa suljettavan Kaipolan tehtaan kannattavuudesta.
UPM ilmoitti viime viikolla aikovansa sulkea Kaipolan paperitehtaan vuoden loppuun mennessä. Pääministeri Sanna Marin (sd.) kysyi tämän jälkeen yhtiön yhteiskuntavastuun perään ja sanoi, että Kaipolan tehdas oli ollut kannattava.
Pesonen ei Ykkösaamussa antanut suoraa vastausta kysymykseen juuri Kaipolan kannattavuudesta. Toimitusjohtaja viittasi yhtiön tulokseen päättyneellä vuosineljänneksellä, jolloin koronakriisi koetteli myös metsäteollisuutta.
– Graafisia papereita ohjataan UPM:ssä kokonaisuutena. Niin kuin olemme nähneet viimeisen neljänneksen luvuista, koko graafisten papereiden, paino- ja kirjoituspapereiden, tulos oli jo tappiolla, Pesonen sanoi.
– Siitä voi tietysti vetää johtopäätöksen, että liiketoiminta ei ole kannattavaa eivätkä tehtaat ole kannattavia.
Pesonen kertoi tulosjulkaisun yhteydessä heinäkuussa, että graafisten paperien kysyntä laski Euroopassa huhti-kesäkuussa 32 prosenttia viime vuodesta.
UPM on äskettäin ilmoittanut paperitehtaiden sulkemisesta Kaipolan ohella Ranskan Chapellessa ja Britannian Shottonissa. Pesonen sanoi Ykkösaamussa, että näiden toimien tarkoituksena on kääntää liiketoiminnan kannattavuus taas "positiiviseen suuntaan".
"Vero- ja talouspolitiikkaa muutettava"
Viime viikolla Kaipola-aikeista kertomisen jälkeen Pesonen julkaisi avoimen kirjeen, jossa hän arvosteli Suomen verorasitusta ja ulkoisia kustannuksia.
Pesonen toivoi Ykkösaamussa muutosta Suomen vero- ja talouspolitiikkaan. Lisäksi hän kaipasi Suomeen vahvaa teollista strategiaa ja muutosta työmarkkinoiden rakenteisiin. Hänen mukaansa Suomi ei ole koko yhteiskuntana oppinut elämään yhteisvaluutta euron maailmassa, vaikka siihen liittymisestä on jo noin 20 vuotta.
– Pelkästään (yhtiön) sisäisen tehokkuuden parantamisella emme enää pärjää kilpailussa, jolloin tarvitaan myös ulkoisia tekijöitä kilpailukykyyn.
Pesonen myös kantoi huolta teollisten investointien tekemisestä Suomeen.