Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suosittelee kolmansia koronarokoteannoksia kaikille 60 vuotta täyttäneille, laitoksissa ja hoivakodeissa asuville iästä riippumatta sekä eräille lääketieteellisille riskiryhmille.
STT:n näkemän terveydenhuollolle annetun suosituksen mukaan kolmas koronarokoteannos voidaan antaa, kun toisesta annoksesta on kulunut vähintään kuusi kuukautta.
Kolmansissa annoksissa hyödynnetään Biontechin ja Pfizerin Comirnaty-rokotetta sekä Modernan Spikevax-rokotetta. Ensisijaisesti suositellaan samaa valmistetta, jolla rokotettava on saanut myös toisen annoksen, mutta tarvittaessa voidaan tarjota myös toista valmistetta.
Lähes 80 000 saanut jo kolmannen rokotteen
Lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluu ihmisiä, joilla on vakavalle koronataudille altistavia sairauksia. Heitä voivat olla esimerkiksi elinsiirron saaneet tai ihmiset, joilla on aktiivisessa hoidossa oleva syöpäsairaus, vaikea puolustusjärjestelmän häiriö, vaikea krooninen munuais-, sydän- tai keuhkosairaus.
Kainuun sote on jo ilmoittanut, että se aloittaa hetimiten kolmannet rokoteannokset THL:n uuden suosituksen mukaisesti.
– Kolmanteen rokoteannokseen oikeutetut voivat rokottautua yleisillä rokotusvuoroilla neuvoloissa ja pop up -pisteillä, Kainuu kertoo tiedotteessaan.
Kolmas rokotuskierros on jo ehtinyt alkaa aiempien suositusten mukaisena. Kolmannen koronarokoteannoksen on saanut tähän mennessä noin 77 000 ihmistä, kertoi ylilääkäri Hanna Nohynek Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta tiistaina aamulla.
THL on jo aiemmin suositellut kolmatta koronarokotetta rajatummille ryhmille, sillä lyhyellä aikavälillä aikanaan annettu rokotussarja ei anna niin hyvää suojaa kuin pidemmän aikavälin sarja.
Vain alle prosentilla lääketieteellinen syy estää rokotuksen
Terveydelliset syyt estävät vain harvoin koronarokotuksen ottamisen. THL arvioi, että alle prosentilla väestöstä on lääketieteellinen syy olla ottamatta rokote.
THL:n mukaan Suomessa on joitain kymmeniä sellaisia ihmisiä, jotka ovat hyvin allergisia jollekin rokotteen ainesosalle, eikä rokottaminen näin ollen ole perusteltua.
Lisäannosta ei toistaiseksi suositella sellaisille ihmisille, jotka ovat saaneet aiemman koronarokotuksen jälkeen sydänlihastulehduksen.
Lisäksi THL suosittelee, että koronarokotetta ei anneta hyvin hauraille ihmisille, jos saattohoidossa on siirrytty vaiheeseen, jossa ei enää tehdä aktiivisia toimenpiteitä tai hoitoja.
Alle 12-vuotiaat eivät toistaiseksi saa rokotetta. EU:n lääkeviranomainen saattaa hyväksyä jo tämän vuoden aikana 5–11-vuotiaille tarkoitettuja rokotteita, sillä meneillään on useita tutkimuksia lapsille tarkoitetuista koronarokotteista.
Tällä hetkellä alle 12-vuotiaille rokotetta ei siis anneta, sillä heille tarkoitettuja myyntiluvallisia rokotteita ei EU:ssa ole.
Rokottamattomien määrä sairaaloissa nousee
Koronavirusinfektion vuoksi sairaalahoitoon joutuneista yhä useampi on rokottamaton. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) tietojen mukaan 77 prosenttia sairaalahoitoon viikon aikana tulleista potilaista ei ole saanut koronarokotetta.
Tarkasteluajankohta on 11.–17. lokakuuta eli päättyi sunnuntaina. Tätä edeltäneellä viikon tarkastelujaksolla rokottamattomien osuus oli 67 prosenttia.
Luvuissa ovat potilaat, joilla on laboratoriotestillä varmistettu koronavirustartunta ja jotka ovat eristyshoidossa koronan vuoksi, Hus kertoo.