Tasavallan presidentti Alexander Stubb haluaisi kirjata ylös presidentin ja eduskunnan välisen yhteydenpidon "hyvät käytänteet".
Stubb sanoi valtiopäivien avajaisissa, että ulkopoliitikan yhteisjohtajuus eli työnjako presidentin ja pääministerin välillä toimii hänen mielestään hyvin.
Stubb kuitenkin varmistaisi eduskunnan tiedonsaannin Nato-Suomessa kirjaamalla ylös presidentin ja eduskunnan välisen epämuodollisen yhteydenpidon "hyvät käytänteet".
– En näe nykyjärjestelmässä ongelmia muuten kuin informaatiossa tasavallan presidentin ja eduskunnan välillä. Toivon, että se tullaan jossain muodossa lähitulevaisuudessa kirjaamaan, Stubb sanoi valtiopäivien avajaisissa pidetyssä mediainfossa.
Stubb korosti pitäneensä itse tiivistä yhteyttä eduskuntaan ja valiokuntiin, ja tavanneensa muun muassa kaikki eduskuntaryhmät kautensa aikana.
Epäselväksi kuitenkin jäi, mihin ja millä tavoin käytännöistä tulisi Stubbin mukaan kirjata.
– Vaihtoehtoja on aika paljon, mutta en halua tässä vaiheessa ennakoida. Olen valmis käymään keskustelua eduskunnan, puhemiehen ja valiokuntien kanssa siitä, miten se parhaiten tehtäisiin.
"Herrasmiessopimus"
Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Sipilä tulkitsee Stubbin tarkoittaneen esimerkiksi "herrasmiessopimusta", jossa kirjattaisiin presidentin ja eduskunnan välisestä yhteydenpidosta.
– Ilmiselvästi tavoiteltiin jotain muuta kuin lainsäädännöllistä tapaa kirjata asiasta. Eli ikään kuin kirjallisesti vahvistettu herrasmiessopimus, vanhakantaista termiä käyttääkseni.
Lue lisää: Presidentin ja pääministerin työnjakoa Nato-Suomessa selvitettävä, vaatii oppositio: "Kokoomuksen värisuora ei saa johtaa ongelmiin"
Suomen poliittisessa järjestelmässä on useita muitakin perinteitä ja kirjoittamattomia sääntöjä, joita ei ole kirjattu lakiin, mutta joita puolueet käytännössä noudattavat. Esimerkkinä Jokisipilä mainitsee perinteen, jonka mukaan eduskunnan puhemiehen tehtävä kuuluu toiseksi suurimmalle eduskuntapuolueelle.
Myös esimerkiksi ministereiden käsikirjaan on koottu käytäntöjä ja ohjeita ministereille.
Selvitys meneillään
Oikeusministeriössä on parhaillaan meneillään esiselvitys presidentin ja pääministerin työnjaosta Nato-Suomessa. Selvityksen tavoitteena on muun muassa varmistaa eduskunnan tiedonsaanti.
Suomea edustaa Nato-kokouksissa presidentti, jolla ei ole lakisääteistä velvollisuutta informoida suoraan eduskuntaa, toisin kuin pääministerillä.
Lue lisää: Orpo: Presidentin ja pääministerin toimivaltasuhteet selvitykseen
Muun muassa oppositiosta on aika ajoin moitittu presidentin ja pääministerin työnjakoa, ja vaadittu eduskunnan tiedonsaannin turvaamista.
Perustuslakivaliokunta edellytti Suomen liittyessä Natoon, että hallituksen, presidentin ja eduskunnan valtasuhteita pitää arvioida jossain vaiheessa, mutta ei ottanut kantaa aikatauluun. Selvitys valmistuu näillä näkymin kevään kehysriiheen mennessä.