Sudanin tulitauko jälleen repeytymässä riekaleiksi

RSF-ryhmän taistelijoita Sudanissa 23. huhtikuuta.
RSF-ryhmän taistelijoita Sudanissa 23. huhtikuuta.AFP / Lehtikuva
Julkaistu 29.04.2023 10:50(Päivitetty 29.04.2023 11:10)

MTV UUTISET – STT

Toistuvat yritykset saada aseet vaikenemaan eivät ole onnistuneet kaksi viikkoa kestäneiden taisteluiden aikana.

Sudanin armeijan ja sitä vastaan taistelevien puolisotilaallisten joukkojen taistelut ovat jatkuneet lauantaina, kertovat silminnäkijät. Maassa pitäisi olla voimassa tulitauko.

Sudaniin on toistuvasti yritetty saada aikaan pitävää tulitaukoa, mutta kaikki yritykset ovat kariutuneet. Tuoreimmasta kolmen päivän tulitauosta sovittiin torstaina neuvotteluissa, joissa olivat mukana Yhdysvallat, Saudi-Arabia, Afrikan unioni ja YK.

– Tänä aamuna heräsimme jälleen kerran hävittäjien ja ilmatorjuntatykkien ääneen kaikkialla, kertoi maan pääkaupungin Khartumin eteläosan asukas uutistoimisto AFP:lle lauantaina.

Toisen silminnäkijän mukaan taistelut ovat olleet käynnissä varhaisesta aamusta lähtien. Niitä on käyty erityisesti maan yleisradioyhtiön toimitalon ympärillä Omdurmanissa, joka sijaitsee aivan Khartumin lähellä, Niilin vastakkaisella rannalla.

Osapuolet syyttelivät toisiaan

Totuttuun tapaan sekä armeijan komentaja Abdel Fattah al-Burhan että puolisotilaallisia RSF-joukkoja johtava Mohamed Hamdan Daglo syyttelivät toisiaan taisteluista.

Al-Burhan sanoi Yhdysvalloista käsin toimivan Alhurra-televisiokanavan haastattelussa, että RSF yrittää tuhota maan Tshadista, Keski-Afrikan tasavallasta ja Nigeristä maahan tulvivien palkkasotilaiden avulla.

Daglon yleisradioyhtiö BBC:lle antaman haastattelun mukaan al-Burhanin puheisiin ei ole luottamista, koska hän on "petturi".

Al-Burhan ja Daglo kaappasivat yhdessä vallan Sudanin siviilihallinnolta toissa vuonna. Kaksikko ajautui kuitenkin välirikkoon, joka huipentui taisteluiksi äityneisiin erimielisyyksiin RSF-joukkojen sulauttamisesta maan armeijaan.

Kaksi viikkoa sitten alkaneissa taisteluissa on kuollut ainakin yli 500 ihmistä ja liki 4 200 on haavoittunut, kertoo Sudanin terveysministeriö. Todellisten lukujen arvellaan kuitenkin olevan paljon korkeampia, koska muun muassa valtaosa sairaaloista ei pysty toimimaan eivätkä haavoittuneet aina pääse hoitoon.

1:58img

Sudanin kriisillä on syvät juuret, jotka kietoutuvat maan armeijan vahvaan asemaan ja ulottuvat 70 vuoden taakse.

Tuoreimmat aiheesta

Sudan