Sudanin presidentti pidätettiin aiemmin tänään. Armeijan väliaikaishallinto ottaa vallan maassa kahdeksi vuodeksi.
Sudanin armeija kertoo syrjäyttäneensä maan presidentin Omar al-Bashirin, kertoi Sudanin puolustusministeri Awad Ibnouf maan televisiossa. Bashir on myös pidätetty.
Ministerin mukaan armeijan väliaikaishallinto ottaa vallan maassa kahdeksi vuodeksi. Sudanin rajat ja ilmatila on toistaiseksi suljettu.
Puolustusministerin mukaan sotilashallinto on lisäksi julistanut tulitauon koko maahan.
Silminnäkijöiden mukaan armeija on pitkin päivää ratsannut Bashirin kannattajien asuntoja ja pidättänyt heitä. Jo aikaisemmin kerrottiin, että kaikki maan poliittiset vangit on vapautettu.
Lue myös: Sudania vuosikymmeniä hallinnut Bashir erosi
Vallanvaihdos tulee kuukausia kestäneiden mielenosoitusten jälkeen. Mielenosoittajat eivät kuitenkaan olleet tyytyväisiä tämän päivän vallanvaihdokseen, vaan kertoivat jatkavansa protesteja.
Mielenosoittajien mukaan vallankaappaus oli nykyisten vallanpitäjien suunnittelema.
– Nykyiset vallanpitäjät johtivat sotilasvallankaappausta vain tuodakseen takaisin ne samat naamat ja samat instituutiot, joita vastaan kansa on noussut, protesteja puolustava Alliance for Freedom and Change -järjestö totesi lausunnossaan ja pyysi ihmisiä jatkamaan mielenosoituksia.
Bashir hallitsi 30 vuotta
Vallankaappauksella valtaan vuonna 1989 noussut Bashir kuuluu pisimpään Afrikassa vallassa olleisiin valtionpäämiehiin.
Kansainvälinen rikostuomioistuin (ICC) haluaa hänet oikeuden eteen vastaamaan kansanmurhaa ja sotarikoksia koskeviin syytteisiin.
Sudan on ollut aseellisten konfliktien keskellä jo vuosikymmenien ajan. Muun muassa Darfurin alue Länsi-Sudanissa on kärsinyt pahoin.
– Olemme saaneet tarpeeksemme tästä hallinnosta: 30 vuotta alistusta, korruptiota, ihmisoikeusrikoksia. Nyt riittää, nimettömänä pysytellyt mielenosoittaja uhosi aiemmin uutistoimisto AFP:lle.
"Ei nälälle"
Vallanvaihdokseen johtaneet mielenosoitukset alkoivat alun perin leivän rajun hinnannousun takia viime vuoden joulukuussa.
Mielenosoitukset käynnistyivät samana päivänä, kun vuoden 1989 vallankaappauksessa maanpakoon ajettu entinen pääministeri palasi Sudaniin.
– Ei nälälle, osa mielenosoittajista huusi.
Leipämielenosoitukset laajenivat nopeasti eri puolille Sudania, ja mielenosoittajat alkoivat vaatia vallanpitäjien vaihtamista ja "vapautta, rauhaa ja oikeutta". Jouluaattona presidentti Bashir lupasi muutoksia.
Helmikuussa maahan julistettiin hätätila. Julistus tuli sen jälkeen, kun ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch oli julkaissut videon, jossa näkyy, miten maan turvallisuusjoukot käyttävät väkivaltaa mielenosoittajia vastaan.
Viranomaisten mukaan ainakin 49 ihmistä on saanut surmansa hallintoa vastustaneissa mielenosoituksissa sitten joulukuun.