Sudanissa sotilasjuntta ja mielenosoittajat ovat päässeet sopuun vallanjaosta. Kiistassa välittäjänä toimineen Afrikan unionin edustajan mukaan osapuolet perustavat riippumattoman neuvoston, jonka johdossa vuorottelee sotilas- ja siviiliedustaja.
Osapuolet aloittivat neuvottelut vallanjaosta uudelleen keskiviikkona. Edellinen neuvottelukierros päättyi toukokuussa tuloksettomana, kun sopua neuvoston johtajasta ei syntynyt.
Sotilasjuntta on ollut vallassa Sudanissa huhtikuusta, jolloin presidentti Omar al-Bashir syrjäytettiin kuukausia jatkuneiden mielenosoitusten jälkeen.
Al-Bashiria epäillään muun muassa korruptiosta. Hän on myös kansainvälisen rikostuomioistuimen etsintäkuuluttama epäiltynä sotarikoksista.
Maahan vaadittu siviilihallintoa
Al-Bashirin syrjäyttämisen jälkeen järjestetyissä mielenosoituksissa on vaadittu maahan siviilihallintoa. Kesäkuun alussa kymmeniä ihmisiä kuoli ja satoja loukkaantui, kun armeija hajotti viikkoja kestäneen istumamielenosoituksen. Kuun lopulla järjestettiin uusia mielenosoituksia ympäri maata, eikä kuolonuhreilta vältytty silläkään kertaa.
Afrikan unionin edustajan Mohamed El Hacenin mukaan sotilasjuntta ja mielenosoittajat sopivat perjantaina myös aloittavansa riippumattoman tutkinnan viime viikkojen väkivaltaisuuksista, mukaan lukien kesäkuun alun tapahtumat. Aiemmin sotilasjuntta oli torjunut mielenosoittajien vaatimukset riippumattomasta tutkinnasta ja alkoi selvittää tapahtumia omin päin.