Sudanissa protestiliikkeen johtajat ja maata hallitseva sotilasneuvosto ovat päässeet sopuun vallanjaosta. Sopimuksen mukaan maahan perustetaan siviileistä ja armeijan edustajista koostuva neuvosto, jonka on määrä muodostaa Sudaniin siviilihallinto siirtymäkauden ajaksi.
Tuhannet mielenosoittajat ovat vaatineet vallan luovuttamista siviilihallinnolle sen jälkeen kun Sudanin asevoimat syrjäyttivät pitkäaikaisen presidentin Omar al-Bashirin aiemmin tässä kuussa.
Sopimusta voi pitää merkittävänä läpimurtona, sillä armeijan edustajat ovat tähän asti kieltäytyneet noudattamasta mielenosoittajien vaatimuksia. Sopimus syntyi sotilasneuvoston sekä protestiliikkeen edustajien lauantaina käymien neuvottelujen päätteeksi.
– Käymme parhaillaan neuvotteluja siitä, miten suuri edustus siviileillä pitäisi olla neuvostossa ja miten suuri osuus olisi armeijalla, sanoi yksi protestiliikkeen johtohahmoista Ahmed al-Rabia uutistoimisto AFP:lle.
Lue myös: Sudanin armeija kaappasi vallan maassa - rajat ja ilmatila kiinni
Mielenosoittajat ovat pysytelleet sitkeästi Sudanin armeijan päämajan edustalla asevoimien syrjäytettyä presidentin.
– Olen iloinen neuvottelutuloksesta. Muut mielenosoittajat tulevat myös olemaan iloisia, sanoi paikalla pitkään protestoinut Ahmed Najdi.
– Me emme lähde ennen kuin meillä on siviilihallinto ja lait, jotka takaavat ilmaisunvapauden, sanoi toinen mielenosoittaja Rawan al-Fateh.
Lue myös: USA patistaa Sudanin sotilasneuvostoa luovuttamaan vallan siviileille mahdollisimman pian
Länsimaiden hallitukset ovat ilmaisseet tukeaan mielensoittajien vaatimuksille. Monet Afrikan maat ovat puolestaan vaatineet armeijalle enemmän aikaa siirtää valtaa siviileille.