Sudanin terveysministeriön mukaan protesteissa kuollut alle 50 ihmistä – lääkärikomitea sanoi aiemmin kuolleita olevan yli 100

1:59img
Ainakin 35 ihmistä kuoli, kun puolisotilaalliset joukot hajottivat mielenosoituksen. Varoitus: Video voi sisältää häiritsevää materiaalia.
Julkaistu 06.06.2019 14:04

MTV UUTISET – STT

Sudanin terveysministeriön mukaan mielenosoitusten yhteydessä on kuollut korkeintaan 46 ihmistä.

Protestoijia lähellä oleva lääkärikomitea on aiemmin sanonut, että ainakin 108 ihmistä on kuollut ja yli 500 haavoittunut sotilasjuntan vastaisissa mielenosoituksissa.

Erikoisjoukot hajottivat maanantaina väkivalloin viikkoja jatkuneen mielenosoituksen armeijan päämajan edustalla Khartumissa. Mielenosoituksia on järjestetty huhtikuusta lähtien, jolloin presidentti Omar al-Bashir pakotettiin luopumaan vallasta ja siirtymäkauden sotilashallitus otti vallan.

YK vetää henkilöstöään pois

YK siirtää osan henkilöstöstään väliaikaisesti pois sekasortoon ajautuneesta Sudanista. YK:n tiedottajan mukaan järjestön operaatiot Sudanissa jatkuvat.

Myös Britannia on kertonut vetävänsä osan suurlähetystönsä henkilökunnasta pois maasta. Lisäksi Britannia on kehottanut kansalaisiaan välttämään tarpeetonta matkustamista Sudaniin.

Yhdysvallat antoi kansalaisilleen vastaavan varoituksen jo huhtikuussa ja määräsi osan lähetystönsä työntekijöistä lähtemään maasta. Keskiviikkona Yhdysvallat kehotti Sudanissa vielä olevia kansalaisiaan hakeutumaan suojaan ja valmistautumaan maasta poistumiseen.

Mielenosoittajat tyrmäsivät sotilasjuntan neuvottelutarjouksen

Mielenosoittajat torjuivat keskiviikkona sotilasjuntan tuoreimman neuvottelutarjouksen ja vaativat oikeutta maanantain tapahtumien jälkeen. Sotilasjohtaja Abdel Fattah al-Burhan sanoi mielenosoituksen hajottamisen jälkeen, että maassa on päästy sopuun vaalien järjestämisestä yhdeksän kuukauden kuluttua. Mielenosoittajat hylkäsivät suunnitelman.

YK:n turvallisuusneuvosto keskusteli Sudanin tilanteesta tiistaina. Britannia ja Saksa vaativat osapuolia palaamaan pikaisesti neuvottelupöytään.

Saksan YK-lähettiläs Christoph Heusgen sanoi, että olot maassa eivät ole sellaiset, että maanlaajuiset vaalit voitaisiin järjestää yhdeksässä kuukaudessa.

Turvallisuusneuvoston yritys tuomita siviilien surmat ja vaatimus armeijan ja mielenosoittajien yhteistyöstä raukesi Kiinan vastustukseen, jota Venäjä tuki.

Myös sotilasjuntan tukijoihin kuuluva Saudi-Arabia on peräänkuuluttanut dialogia Sudanin poliittisten voimien välille.

Tuoreimmat aiheesta

Sudan