Sudanissa yli 20 ihmistä kuoli tulituksessa sunnuntaina – maan johto kieltäytyi siviilejä suojelevasta joukosta

Isku tapahtui vain päivä sen jälkeen, kun maan ulkoministeriö kieltäytyi YK:n ehdottamasta siviilejä suojelevasta joukosta.

Sudanissa ainakin 21 ihmistä on kuollut markkinoilla tapahtuneessa tulituksessa sunnuntaina.

Sudan Doctors Network -järjestö syyttää maan kaakkoisosassa Sennarin kaupungissa tapahtuneesta iskusta puolisotilaallisia RSF-joukkoja. Järjestön mukaan yli 70 ihmistä haavoittui iskussa.

RSF-joukot ovat taistelleet viime vuoden huhtikuusta lähtien Sudanin asevoimia vastaan sisällissodaksi yltyneessä konfliktissa, jossa on kuollut kymmeniätuhansia ihmisiä.

YK tuomittiin poliittiseksi ja laittomaksi

Viimeisin isku tapahtui vain päivä sen jälkeen, kun Sudanin ulkoministeriö kieltäytyi itsenäisten YK:n asiantuntijoiden esityksestä lähettää maahan viipymättä riippumaton ja puolueeton joukko, jonka tehtävänä olisi suojella siviilejä.

YK:n asiantuntijat kertoivat perjantaina, että tiedonhankintavaltuuskunnan maassa tekemässä selvityksessä oli paljastanut konfliktin molempien osapuolien tekemiä riipaisevia väärinkäytöksiä, jotka voivat olla sotarikoksia ja rikoksia ihmisyyttä vastaan.

Sudanin armeijan komentaja Abdel Fattah al-Burhanille lojaali ulkoministeriö torjui kuitenkin esityksen täysin. Se tuomitsi viime vuonna valtuuskunnan perustaneen YK:n ihmisoikeusneuvoston "poliittiseksi ja laittomaksi elimeksi" ja kutsui asiantuntijoiden suosituksia "heidän mandaattinsa räikeäksi rikkomukseksi".

Samaisessa lausunnossa ulkoministeriö syytti RSF-joukkoja systemaattisista hyökkäyksistä siviilejä vastaan ja vakuutti, että siviilien suojelu on Sudanin hallituksen tärkein prioriteetti.

Lue myös:

    Uusimmat