Sudenhoitosuunnitelma herättää tunteita - metsästäjät ja luontojärjestöt eri linjoilla

Lehtikuvaa
Julkaistu 15.01.2015 16:54
Toimittajan kuva
Päivi Mäki-Petäjä

paivi.maki-petaja@mtv.fi

@pmakipetaja

Maa- ja metsätalousministeriö on jatkanut sudenhoitosuunnitelman lausuntoaikaa ensi viikon tiistaihin asti.

Tähän mennessä lausuntoja on saapunut noin 25 ja lisää odotetaan.

- Toistaiseksi lausunnot eivät ole yllättäneet. Noin kolmasosa lausunnoista on aika neutraaleja. Loput ovat sitten ääripäitä puolesta tai vastaan, kertoo neuvotteleva virkamies Sami Niemi maa- ja metsätalousministeriöstä.

Lausunnoissa vastakkaisia näkemyksiä

WWF:n lausunnon mukaan susikanta ei vielä kestä kannanhoidollista metsästystä.

- Susi on Suomessa erittäin uhanalainen laji. Jos uhanalaisuusarviointi tehtäisiin nyt, suden oikea luokitus Suomessa olisi mahdollisesti jopa äärimmäisen uhanalainen, arvioi WWF:n ohjelmapäällikkö Petteri Tolvanen.

Suomen Metsästäjäliiton mielestä kannanhoidollisen metsästyksen lupakiintiötä on kasvatettava. Liiton mielestä 29 suden sijasta kaatolupia pitäisi myöntää 58 sudelle. Metsästäjäliiton lausunnon mukaan sudenhoitosuunnitelma ei riittävästi huomioi paikallisten näkemyksiä. 

- Suurin puute suden hoitosuunnitelman luonnoksessa on se, ettei se esitä tavoitteita ja toimenpiteitä suden suojelutilanteen parantamiseksi poronhoitoalueella. Tällä hetkellä Lapissa ei ole yhtään vakiintunutta, lisääntyvää susilaumaa. Susi pitäisi palauttaa ainakin joillekin Lapin suurista suojelualueista, toivoo WWF:n Tolvanen.

Metsästäjäliitto puolestaan huomauttaa, että Kainuun metsäpeurakanta on huvennut runsaasta 2 000 yksilöstä vain 800 yksilöön suurpetojen saalistuksessa. Liitto kohdentaisikin sudenkaatolupia erityisesti metsäpeuran elinalueille.

Päätöksiä ehkä ensi viikolla

Sudenhoitosuunnitelman luonnoksessa ehdotetaan kannanhoidollisen metsästyksen aloittamista. Tälle vuodelle ehdotetaan myönnettäväksi 29 poikkeuslupaa. Suomen Riistakeskukselta on jo haettu lupaa yhteensä 48 suden metsästykseen tänä vuonna.

Sudenhoitosuunnitelma tulee voimaan maa- ja metsätalousministeriön päätöksellä lausuntokierroksen jälkeen. Lausuntojen perusteella suunnitelmaa saatetaan vielä muuttaa. Ministeriö tekee päätöksen suunnitelmasta aikaisintaan ensi viikon loppupuolella.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa