Suhdanne on nyt tulikuuma: Teollisuudella kova pula koneenosista – lehtitaloissa paperipula

1:53img
Julkaistu 05.04.2018 16:11
Toimittajan kuva

Keimo Lehtiniemi

keimo.lehtiniemi@mtv.fi

Moni teollisuusyritys ei saa noususuhdanteesta irti täyttä hyötyä, kun komponentti- ja varaosapula jarruttaa tuotantoa. Komponettipulan pelätään kestävän vähintään koko vuoden.

Kasvuvauhti on yllättänyt erityisesti teollisuuden alihankkijat, joilla menee vielä kuukausia tuotannon ylösajossa. Kaikki valmistajat eivät edes pysty nostamaan tuotantoaan.

Saattaa olla, että joissakin peruskomponenteissa tuotanto ei ehdi vastata kysyntään lainkaan suhdannehuipun aikana.

Metsäkoneita Joensuussa valmistavan John Deere Forestry Oy:n tehtaanjohtaja Janne Haapasalo muistuttaa, että komponenttivalmistajille on tullut paljon tilauksia.

– Pulaa on maailmanlaajuisesti peruskomponenteista, kuten laakereista, erilaisista metallivaluista ja hydrauliikkakomponenteista. Niitä tarvitaan hyvin monenlaisissa koneissa ja laitteissa.

– Kun kaikilla koneenvalmistajilla menee nyt lujaa, niin kysyntä kohdistuu juuri näihin samoihin komponentteihin, Haapasalo huomauttaa.

Se on puolestaan johtanut valmiiden koneiden ja laitteiden toimitusaikojen pidentymiseen.

komponenttipula 1

John Deeren Joensuun metsäkonetehdas kärsii komponenttipulasta, koneita syntyisi enemmänkin. Tehdas tarvitsee koneisiin 6000 erilaista komponenttia.

Ehtiikö huuma haihtua?

John Deere on vielä pärjännyt ja rikkonut jopa aiempia tuotantäennätyksiä. Mutta tehtaanjohtajaa harmittaa, kun vieläkin parempaan olisi nyt markkinoilla kysyntää.

– Pystyttäisiin tekemään enemmän koneita, jos komponetteja saataisiin paremmin taloon, Haapasalo myöntää.

Vaarana on, että paras nousu ehtii haalentua ennen kuin komponenttipula hellittää.

– Toivottavasti näin ei käy. Ainakin metsäkoneiden kohdalla hyvä kysyntä näyttää jatkuvan vielä kohtuullisen pitkään, Haapasalo iloitsee.

Metsäkonetehtaalla tarvitaan 6000 erilaista komponenttia ja päivittäin voidaan käsitellä jopa 20 000 komponenttia. Tehdas pyrkii valmistamaan kahdeksan konetta päivässä.

Paperipula suuri yllätys

Alkuvuodesta iskenyt paperipula tuli kirjapainoille ja lehtiyhtiöille täysin puun takaa. Alalla pitkään työskennellyt Kirjapaino PunaMustan toimitusjohtaja Jari Avellan hämmästelee äkkikäännöstä.

– Tämä on erittäin harvinaista. Tästä ei ollut viime vuoden puolella edes merkkejä, Avellan luonnehtii.

Ensimmäistä kertaa 2000-luvulla voidaan puhua tällaisesta sanomalehtipaperin niukkuudesta. Osa kertoo, ettei ole nähnyt moista 30 vuoteen. Muutaman lakon aikana on ollut vähäisiä tuotantohäiriöitä.

PunaMustan kirjapainossa asiakaslehtien ilmestyminen turvataan, mutta paperilaatuja on jouduttu jo muuttamaan.

– Kyllä tämä on tullut kaikille yllätyksenä. Nyt jälkeenpäin on paperitehtaidenkin ihmiset puhuneet, että joku olisi tätä ennustanut, mutta tänne kentälle sitä ei ole kauheasti tuotu, valottaa tilannetta PunaMustan tuotantojohtaja Jukka Väkeväinen.

Tuonti ei korvaa

Paperitehtaat pyytävät Väkeväisen mukaan tarkkoja tilausennusteita hyvissä ajoin. Pula uhkaa laajentua seuraavaksi aikakauslehtipaperin parempiin laatuihin, ja sieltä myös painotuotteisiin.

– Vielä ei ole kuitenkaan tarvinnut myydä asiakkaille ei-oota.

Paperipulan syynä on voimakas kapasiteetin alasajo. Suomessakin tuotantoa on leikattu lähes miljoonalla tonnilla. Sanomalehtipaperia suoltaa enää yksi UPM:n Kaipolan tehdas. Edessä onkin hintojen nousu.

PunaMusta on pitänyt varalta kontaktia yllä myös Venäjälle ja tuonutkin sieltä pieniä paperieriä. Sopivia korvaavia laatuja löytyy kuitenkin niukasti.

Tuoreimmat aiheesta

Talous