Espoon Vanttilassa toimivan CNCenter Oy:n toimitusjohtaja Matti Laiho ihmettelee, miten vaikeaa pätevien cnc-koneistajien löytäminen ja palkkaaminen on. Vaikka palkka ja työolot ovat hyvät, pulaa on koko maassa.
CNCenter hakee parhaillaankin cnc-koneistajia. Ammattitaitoa haetaan: koneistaja osaa valmistaa metallisia kappaleita käsikäyttöisten koneiden lisäksi tietokoneohjatuilla työstökoneilla.
– Cnc-koneistajista on pulaa koko maassa. Niitä ei ole, eikä niitä lisää edes kouluteta, Laiho summaa.
Laihon mukaan nuorisolla on väärä kuva koneistajan ammatista. Käsitys ”likaisesta pajavasaralla hakkaamisesta” istuu tiukassa.
– Alallamme on hyvä palkkataso, joten ei se siitä ole kiinni. Ammattimiehillä on myös hyvät työolot.
Laiho sanoo, että metallin alihankintaan syntyy jatkuvasti tiukasti rajattuun osaamiseen erikoistuneita yrityksiä. Hyvän suhdanteen takia työvoimapula on huutavaa luokkaa.
”Vain yksi pätevä hakija”
Laiho kertoo esimerkin rekrytoinnin vaikeuksista. CNCenter haki Espooseen koneistajaa viiden median ilmoituskampanjalla, jonka tulokset jäivät laihoiksi.
– Hakemuksia tuli alle kymmenen, mutta vain yhdellä oli cnc-ammattipätevyys. Pätevä hakija oli yli 60-vuotias ja lopulta koneistaja jäi saamatta.
Laiho ei hirveästi laskisi sen varaan, että alan koulutuspaikkoja lisättäisiin. Ammattikoulupuolella nuorisoa kiinnostavat rakentaminen ja autonasennus.
Väliin oli pelkoja siitä, että metallin alihankinta kaikkoaisi Suomesta. Tilanne on nyttemmin muuttunut, sillä alihankinnan näkymät kirkastuvat metalliteollisuudessa.
– Raskaamman puolen osaajaa saadaan Puolasta ja Romaniasta, mutta hienomekaaniset osat ovat eri juttu. Koulutus olisi vastaus ongelmaan, mutta sitä vastuuta on käännetty yrityksille, Laiho sanoo.
”Ansiosidonnainen jäätää”
Laiho kertoo, että metallialan yrittäjät kertovat kautta linjan pahenevasta työvoimapulasta. Rakenteellisiakin jarruja piisaa.
– Ansiosidonnaisen vaikutus työhaluihin on jäätävää luokkaa. Tuntemani yritys olisi palkannut paljon väkeä ja se tarjosi 15 euron tuntipalkkaa, mutta kaverit valitsivat mieluummin ansiosidonnaisen ja sanoivat, että soitapa 300 päivän päästä.
– Voi tulla yllätyksenä, ettei soittoa välttämättä tule. Järjestelmä tämän synnyttää.
CNCenterin toimitusjohtaja sanoo, että perusammattitutkintojen pitäisi olla kunnossa. Koulussa pitäisi opettaa esimerkiksi piirustusten ja merkintöjen lukutaitoa.
– Ei yrityksissä ole aikaa opettaa ihmistä pystymetsästä, Laiho kommentoi.
Laiho Industries -konserniin kuuluva CNCenter valmistaa mekatroniikan järjestelmiä ja hienomekaanisia osia. Se tekee osakokoonpanoa ja toimittaa järjestelmiä useille toimialoille. Asiakkaina on terveysteknologia-, lääketiede-, biotekniikka- ja elektroniikka-alojen yrityksiä.
CNCenter työllistää Espoon Vanttilassa noin 35 työntekijää. Se tekee noin 4,0 miljoonan euron liikevaihtoa.