Suomalaisparit pohtivat yhä useammin, onko heidän parisuhteensa monogaaminen vai voisiko se olla avoin tai polyamorinen.
Seksuaaliterapiassa keskustellaan kaikesta ihmisyyteen, seksuaalisuuteen, sukupuoleen, seksuaaliseen suuntautumiseen ja omaan identiteettiin liittyvistä asioista.
Paris- ja moniskunnat saattavat tulla keskustelemaan ihmissuhteen tulevaisuudesta, lapsettomuudesta tai siitä, miten ylipäätään löytäisi parisuhteessa aikaa seksille.
– Aika uusi juttu on, että monet pohtivat, ollaanko vain kahdestaan vai voiko meillä olla jotain avointa, voisiko meitä olla useampia, erityistason seksuaaliterapeutti Marjo Viinanen Väestöliiton Terapiapalveluista kertoo
Lue myös: Seksuaaliterapeutti kertoo, mitä terapiassa tapahtuu: "Aina pidetään vaatteet päällä"
Mikä suhdemuoto sopii juuri meille?
Viinasen mukaan aiempaa useampi pariskunta miettii nykyään, voisiko suhteeseen ottaa lisää ihmisiä tai avata sitä avoimeksi suhteeksi.
Seksuaaliterapiassa pohditaan, millainen ratkaisu toimisi juuri kyseiselle parille sekä millaisia tunteita, pelkoja tai haaveita ajatus herättää.
– Usein, vaikka olisi pienestäkin asiasta kyse, kun emme ole tottuneet puhumaan seksuaalisuudesta kauheasti, on haastavaa ottaa asioita puheeksi kumppanin kanssa. Pelätään miten kumppani reagoi, tuleeko riitaa tai jääkö yksin asian kanssa, Viinanen kertoo.
Tilanteessa, jossa kummatkin tai jokainen joutuu asettamaan itsensä haavoittuvaan asemaan, voi olla helpompi, että ulkopuolinen auttaa keskustelussa alkuun ja vie sitä eteenpäin.
Tämän kaltaisissa tilanteissa seksuaaliterapiaan voi mennä ensiksi juttelemaan asiasta yksin ja sitten kumppanin tai kumppaneiden kanssa.