Toimi näin, jos epäilet kumppanisi pettävän

Miksi ihminen pettää rakastaan?"Tähän liittyy hirveän monia asioita" 1:54
KATSO MYÖS VIDEO: Miksi ihminen pettää – voiko pettää, jos rakastaa? "Tähän liittyy hirveän monia asioita".

Ei ole olemassa tietynlaista toimintaa, joka kertoisi uskottomuudesta. 

Pettäminen ei aina liity seksiin. Parisuhde- ja seksuaaliterapeutti Johanna Sassali kertoo, että uskottomuuden tapoja on yhtä monta kuin on parejakin.

– Se, missä juuri tämän parin rajat menevät, on aina tosi yksilöllistä, Väestöliitossa pari- ja perhesuhteiden asiantuntijana työskentelevä Sassali kertoo.

Se, mikä koetaan pettämiseksi, on hyvin moninaista. Joillekin se voi olla emotionaalinen suhde ilman seksiä tai pelkkä seksisuhde. Digiaikaan liittyviä ilmiöitä ovat esimerkiksi viestittely, nettiporno ja nettisuhde tai -deittailu.

Pettämisestä puhuttaessa kyse voi olla muun muassa yksittäisestä syrjähypystä, sarjaihastumisista, sarjasyrjähypyistä tai rinnakkaissuhteesta.

Koska pettämistermin alle voi kuulua niin monenlaista toimintaa ja tulkintoja, ei voida sanoa, että tietynlainen toiminta kertoo uskottomuudesta.

– Tähän vaikuttaa sekin, onko pariskunta ylipäätään puhunut siitä, millainen toiminta määritellään pettämiseksi.

Alla olevalla videolla kerrotaan vinkkejä elinikäisen parisuhteen muodostamiseen. Juttu jatkuu videon alla.

Varmoja merkkejä uskottomuudesta ei ole

Sassali muistuttaa, että varmoja merkkejä pettämisestä ei ole.

– Siksi kannustaisin asialliseen, avoimeen vuorovaikutukseen, rehellisyyteen ja keskusteluun, että kumppanin kanssa olisi niin turvallinen yhteys, että kaikenlaisista asioista pystyttäisiin puhumaan.

Jos epäilyttää, puhu

Jos herää epäilyksiä kumppanin uskollisuudesta, kannattaa avata suu. Sassali kannustaa ottamaan asian reilusti puheeksi silläkin uhalla, että toinen loukkaantuu.

– Rehellisyyden ja avoimuuden kautta pysytään usein paremmin samalla sivulla siitä, missä ollaan parisuhteessa menossa.

Sassali toivoo, suhteessa olisi henkistä tilaa keskustelle omista epäilyksistä. Voisiko toiselle esimerkiksi heittää ilmoille kysymyksen ja ääneen ihmetellä sitä avoimesti?

Mahdollinen keskustelunavaus voi olla jotain seuraavanlaista: "Minulle tuli tuosta tosi epävarma olo, voisitko kertoa, mitä sinusta tuossa tapahtui?"

Aiempi elämä voi näkyä reaktiossa

Kumppanin reaktioon on hyvä kiinnittää huomiota.

– Jos ei ole mitään syytä, useinhan ihminen silloin sanoo, että ei hätää, ei ole mitään syytä pelätä.

Suuttuminen ei toki aina kerro, että ollaan oikeilla jäljillä. Sassali muistuttaa, että ihmisen koko elämänhistoria vaikuttaa siihen, miten tällaiseen ulostuloon reagoidaan.

– Jos on usein ollut syyttä epäiltynä omissa suhteissa, saattaa ihminen olla turhautunut epäilyn kohteena olemiseen, hän miettii.

Tunnetko menneisyytesi?

Aiemmat kokemukset elämässä vaikuttavat siihen, millaisten silmälasien läpi katsomme kumppaniamme. 

Jos ihminen on lapsuudesta lähtien saanut valtavasti kokemuksia siitä, että läheisiin ei voi luottaa ja että kaikki pettävät ja jättävät, saattavat parisuhdesilmälasit vääristyä tulkitsemaan tilanteet paljon pahemmiksi kuin ne ovat.

– Aiemmin petetyksi joutunut voi uudessa suhteessa olla herkemmällä korvalla sen suhteen, missä mennään.

Sassali liputtaa oman menneisyyden sekä parisuhde- ja seksuaalihistorian tutkiskelun puolesta. Se voi auttaa hoksaamaan, miten nykyhetkessä tarkastelee lähisuhteitaan.

– On tärkeää pysähtyä tarkastelemaan, millaiset silmälasit minulla on.

Lapsi on kiintymyssuhteessa häntä hoivaavaan henkilöön. Lapsuudessa koettu turvattomuus tai jokin muu kipukohta voi usein pulpahtaa esiin aikuisuuden kiintymyssuhteessa, siis parisuhteessa.

– Monet kipukohdat aktivoituvat parisuhteessa. Se on kauhean inhimillistä ja niin käy meille kaikille välillä, Sassali sanoo.

Puhukaa, missä rajanne menevät

Parisuhde- ja seksuaaliterapeutti Johanna Sassali toivoo, että pariskunnat puhuisivat suoraan siitä, missä kummankin mielestä pettämisen rajat menevät.

– Tärkeää olisi määritellä suhteen rajat siinä kohtaa, kun päätetään, että ollaan pari.

Ei myöskään kannata olettaa, että rajat olisivat suoraan tästä hetkestä hautaan samat.

– Suosittelen välillä pareille sitäkin, että pysähdytään, istutaan alas ja puhutaan siitä, missä nyt mennään ja pysähtymään, että vieläkö olemme toisiamme varten.

Jotkut kokevat voimakasta mustasukkaisuutta, joka voi näyttäytyä tiukkoina tulkintoina siitä, mikä on pettämistä.

Sassalin mukaan on tärkeää pysähtyä mustasukkaisuuden äärelle tutkimaan sitä. Ammattiapua saa ja kannattaa hakea.

Katso myös video: Puhumattomuus tekee hallaa parisuhteelle

Lue myös:

    Uusimmat