Sukellusturma suositulla avolouhoksella – tällainen on viikonlopun onnettomuuspaikka

Kaatialan avolouhos
Kaatialan avolouhos on sukeltajien suosiossa. Näkymä syvästä päästä matalaan.
Julkaistu 29.09.2015 15:33
Toimittajan kuva
Janne Hopsu

janne.hopsu@mtv.fi

Viime sunnuntain sukellusonnettomuuspaikka, Kaatialan avolouhos Kuortaneella, on hyvin suosittu sukeltajien parissa. Siellä pidetään viikonloppuisin sukellusleirejä, ja sukelluksia alan harrastajille voi tulla kolme, neljä päivässä.

Sunnuntaina kaivoksella loukkaantunut nainen vietiin painekammiohoitoon Turkuun yliopistolliseen keskussairaalaan. Sairaalasta ei haluttu kommentoida naisen tilaa vedoten potilaan yksityisyydensuojaan.

Poliisi: Kyseessä tapaturma

Poliisin mukaan sunnuntaiseen tapahtumaan ei liity rikosta tai laiminlyöntiä, vaan kyseessä on tapaturma.

– Odotamme selvitystä asianomaisilta. Poliisin rooli tässä on aika vähäinen, sanoo rikoskomisario Jari Marttala Kauhavan poliisista.  

MTV Uutisten haastatteleman sukellusharrastajan mukaan avolouhoksella voi olla samalla kertaa jopa kymmeniä sukeltajia.

– Se on erittäin tuttu paikka, olen ollut siellä monen vuotena lukemattomia kertoja. Se on harrastajille eräänlainen kohtaamispaikka, siellä voi olla viikonloppuisin kymmeniä sukeltajia. Louhos on sekä helppo että vaikea sukeltaa, siellä on matala ja syvä pää, sanoo useita vuosia sukellusta harrastanut henkilö.

Onnettomuudet eivät harvinaisia

Kaatialan avolouhoksella on tapahtunut vuosien mittaan kolme kuolemaan johtanutta sukellusonnettomuutta.

Nimettömänä pysyttelevä harrastajasukeltaja kertoo vuosien aikana kohdanneensa eriasteisia sukellusonnettomuuksia.

Hän kertoo itsekin sairastaneensa niin sanotun sukeltajantaudin eli dekompressiotaudin. Tuolloin sukeltaja on yleensä noussut pintaan liian nopeasti.

Nopeassa nousussa veressä oleva typpi on alkanut kuplia, ja kuplat voivat aiheuttaa sisäisiä kudosvaurioita ja verihyytymiä. Taudin oireita ovat muun muassa nivelkivut, huimaus ja hengitysvaikeudet. Vakavimmillaan sukeltajantauti on hengenvaarallinen.

Luolasto labyrinttimäinen

– Kaatialassa luolastoon menee kolme aukkoa. Se on labyrinttimäinen paikka ja siellä on risteyskohtia. Pisin käytävä on noin 80 metriä. Syvin kohta siellä on yli 30 metriä. Vesi on kuitenkin kirkkaampaa kuin järvessä tai meressä, sukeltaja kertoo.

Naissukeltaja on itsekin viettänyt lukuisia sukellusleirejä Kaatialassa.

– Luolissa suoritettavat tekniset sukellukset ovat haastavampia. Niitä varten tarvitaan läpäistyt sukelluskurssit. On tunnistettava ongelmatilanteet, osattava toimia onnettomuustilanteissa ja osattava antaa ensiapua, hän kertoo.

Vakavammin sukellusta harrastavat käyvät Kaatialassa myös talvisin.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa