Eilinen uutispommi Ruotsin rannikolta löytyneestä venäläisen sukellusveneen hylystä laimeni merkittävästi tänään, kun alkoi näyttää todennäköiseltä, että kyseessä on jo ensimmäisen maailmansodan aikana uponnut sukellusvene.
Asiantuntijat sekä Ruotsissa että Venäjällä arvioivat, että kyseessä on Som-niminen venäläinen sukellusvene, joka törmäsi ruotsalaislaivaan Ahvenanmerellä toukokuussa 1916. Turmassa kuoli 18 henkeä.
-Tällä hetkellä mikään ei puhu sitä vastaan, että kyseessä on Som, Ruotsin puolustusvoimat kirjoitti tiedotteessaan.
Puolustusvoimien analyysi perustui hylyn löytäjiltä saatuun videomateriaaliin.
Puolustusvoimien mukaan muun muassa sukellusveneen rakenne ja videokuvissa näkynyt aluksen nimi viittaavat tsaarin Venäjän alukseen.
Lopullisen varmuuden saaminen edellyttää tarkempaa teknistä analyysiä, mutta asia kuuluu puolustusvoimien sijaan sotahistorioitsijoille ja meriarkeologeille, puolustusvoimat kirjoittaa tiedotteessaan.
"Mediaa johdettiin harhaan"
Uutinen sukellusvenelöydöstä herätti eilen maailmanlaajuista huomiota, kun tiedotusvälineissä tieto liitettiin viimevuotiseen sukellusvenejahtiin Tukholman saaristossa.
Tapaus on herättänyt Ruotsissa kritiikkiä hylyn löytäneen Ocean X Teamin toimintatapoja kohtaan. Ryhmän katsottiin johtaneen tiedotusvälineitä harhaan, kun se ei heti kertonut, että kyseessä on todennäköisimmin lähes sata vuotta sitten uponnut alus.
Muun muassa puolustusasioita seuraava bloggari Niklas Wiklund syytti Ocean X Teamia mediatempusta, jolla se pyrki maksimoimaan tapauksesta saamansa julkisuuden.
Ocean X Team on vuosien mittaan saanut runsaasti julkisuutta löydöillään. Esimerkiksi vuonna 1997 löydetty samppanjalastissa ollut kuunari uutisoitiin maailmanlaajuisesti.
Samoin suurta huomiota herätti hylynetsijöiden Pohjanlahden pohjasta vuonna 2011 löytämä pyöreä kivimuodostelma, jota epäiltiin jopa ufoksi.
Puheita mediatempusta kirvoitti osaltaan myös se, että Ocean X Team etsii nettisivuillaan televisioyhtiötä tekemään tosi-tv-sarjaa hylynetsinnästä.
Mediatemppuarvioita lisäsi myös Dagens Nyheter -lehden tieto siitä, että Som-veneen uppoamispaikka on ollut jo vuoden ajan sukeltajien tiedossa.
"Tunnistaminen ei helppoa"
Ocean X Teamin Peter Lindberg kiistää syytteet mediatempusta STT:n haastattelussa.
Lindbergin mukaan etsijäryhmä ei voinut eilen julkaistussa tiedotteessaan spekuloida hylyn alkuperällä, sillä tuolloin siitä ei ollut minkäänlaista varmuutta.
Ryhmä tiesi, että alueelle oli vuonna 1916 uponnut venäläinen sukellusvene, mutta aluksen tunnistaminen ei ollut helppoa.
-Alus näytti hyvin säilyneeltä. Se ei näyttänyt siltä, että se olisi ollut meren pohjassa lähes sata vuotta, Lindberg sanoo.
Tunnistamista vaikeuttivat myös aluksen keulaan tehdyt rakenteelliset muutokset sekä venäjän kielen kirjoitusmuutokset.
Aluksen nimi oli kirjoitettu keulaan Venäjän vallankumousta edeltäneellä kirjoitustyylillä, mikä hämmensi kirjoitusmuutoksista tietämättömiä sukeltajia.