Suojaa keuhkot, älä huuda – nämä kuusi vinkkiä voivat pelastaa henkesi väentungoksessa

Etelä-Korean Soulissa kuoli 150 henkilöä, kun halloween-juhlinta aiheutti hengenvaarallisen väentungoksen. Vuosi sitten marraskuussa räppäri Travis Scottin keikalla kuoli kahdeksan ihmistä väen pakkautuessa lavan etuosaan. Kokosimme uutistoimisto NPR:n listaamien ohjeiden pohjalta, kuinka toimia vaarallisessa tungoksessa.

Yksi tärkeimmistä asioista ymmärtää on se, että tiiviissä ihmismassassa asiat tapahtuvat ketjureaktiona aallon lailla. Kun työnnät vieressä olevaasi, hän työntää seuraavaa ja niin edelleen.

Ketjureaktion seurauksena esteen – kuten aidan tai seinämän – vieressä olevat joutuvat puristuksiin. Esteen kohdalla työntäminen voimistuu ja palaa takaisin luoksesi.

1. Suojaa keuhkot

Jos ihmismassa on hyvin tiivis, ja ihminen joutuu puristuksiin, voi hengittäminen vaikeutua. Hapenpuute onkin yksi kuolemansyy vaarallisessa väentungoksessa.

Pyri siis antamaan keuhkoille tilaa hengittää. Laita kädet keuhkojesi eteen v-asentoon. Näin voit työntää käsilläsi edes puolen sentin verran tilaa, jotta keuhkot saavat tilaa hengittää. 

Ihmisten työntäminen käsivoimin ei auta mitään, vaan pahentaa vain paniikkia ja voi johtaa jonkun kaatumiseen. Käsi voi myös jäädä puristuksiin, mikäli pyrit työntämään sitä muiden kehojen väliin. Pidä siis kädet lähellä kehoasi.

2. Seuraa väkijoukon liikkeitä

Älä pyri liikkumaan vastakkaiseen suuntaan väkimassan liikettä, jotta et joudu puristuksiin tai kaadu väkijoukon vastaliikkeen aiheuttamasta työntövoimasta.

Iso ja tiivis massa ihmisiä voi käyttäytyä kuin aalto, jossa puristus "rullaa" väkijoukon läpi dynaamisesti. Voit hyödyntää tätä aaltoliikettä liikkumalla aina muutama pieni askel liikkeen suuntaisesti.

Jos puristusvoima tulee oikealta puoleltasi, liiku hieman vasemmalle. Kun liike pysähtyy, jää paikoilleen odottamaan seuraavaa mahdollisuutta liikkua hieman liikeaallon mukana, ja pyri odottaessasi pysymään pystyssä ja rauhallisena. 

Jos jäät paikoilleen, vaikka massa ympärilläsi liikkuu, voit kaatua.

Jos siis tunnet työnnön, elä itse työnnä takaisin, vaan seuraa massan liikettä ja vältä joutumista "ristiaallokkoon", jossa työntävää voimaa tulee useammasta suunnasta.

3. Yritä pysyä pystyssä

Tiiviissä väkijoukossa on hyvin tärkeää välttää kaatuminen. Kaatuminen voi johtaa domino-efektiin, jolloin useita ihmisiä kaatuu toistensa päälle, mikä on jo hyvin vaarallinen tilanne. 

Älä laske reppuasi, pulloa tai mitään muutakaan maahan, mikä voi aiheittaa jonkun toisen kompastumisen ja kaatumisen.

Jos huomaat jonkun kaatuneen, pyri kertomaan siitä lähellä oleville ihmisille, jotta voitte yhdessä auttaa kaatuneen jaloilleen tai varmistaa hänelle elintilaa. Elä kuitenkaan kumarru väkijoukon jalkoja kohti, sillä silloin voit jäädä itse tallatuksi.

Tässä pätee sama sääntö, kuin yleensä muissakin hätätilanteissa: turvaa ensin itsesi ja auta sitten muita.

4. Vältä paniikkia, älä huuda

Pyri hengittämään rauhallisesti välttääksesi paniikkia. Paniikki vaikeuttaa toiminta- ja harkintakykyä ja pahentaa kaaosta. 

Huutaminen ei etenkään kovassa metelissä auta mitään. Huutaminen päin vastoin vain lisää paniikkia ja vie turhaa energiaasi. Paniikki voi myös "tarttua" toisiin, mikä lisää ryntäilyä, huutamista ja sitä kautta mahdollisten uhrien määrää.

5. Kiipeä turvaan, jos mahdollista

Nosta katseesi ja etsi koroketta,  liikennemerkkiä, autoa, parveketta tai mitä vain, jonka päälle voit kiivetä turvaan. Vältä kuitenkin sellaisia kiinteitä esteitä, joiden kohdalla voit jäädä puristuksiin esteen ja ihmismassan väliin, etkä voi kiivetä estettä ylöspäin.

6. Poistu, ennen kuin tilanne eskaloituu

Kun huomaat, että ihmismassa ympärilläsi alkaa käydä tiiviimmäksi, ja liikkumisesta tulee vaikeampaa, pyri rauhallisesti pois päin työntämättä kuitenkaan ympärilläsi olevia. Pyri katsomaan, missä on avarampaa ja suuntaa sitä kohti. 

Kaikkein paras tapa on tiedostaa jo etukäteen ison väkijoukon aiheuttamat vaaranpaikat. Vältä massatapahtumissa seinämien tai aitojen välistä kulkemista tai niiden lähellä olemista.

Ahtaalla kaksisuuntaisella kulkuväylällä voi käydä niin, että vastakkaisiin suuntiin kulkevat ihmiset aiheuttavat tukoksen.

Jää suurissa konserteissa kauemmaksi lavasta. Todennäköisesti moni muukin haluaa päästä mahdollisimman lähelle lavaa tai artistia. Tässä on vaarana, että lavan etuosaan syntyy ihmisten pakkauma. Lavan edessä musiikki kuuluu kovempaa, jolloin hädästä on vaikeampaa viestiä muille. Taaempaa eteenpäin pyrkivät ihmiset eivät välttämättä ole tietoisia, että etuosassa olevat ihmiset eivät pysty liikkumaan. 

Mitä suurempi tapahtuma, sitä suuremmaksi vaarallisen tungoksen riski kasvaa. Ennakoi ja vältä paikkoja, jonne tiedät kaikkien muidenkin suuntaavan.

Artikkelia varten on haastateltu myös HUS:in akuutti-osaston lääkäri Jyrki Puolakkaa.

Katso myös: Video näyttää kiljuntaa ja huutoa Soulin yössä – paniikki väentungoksessa vei 150 ihmisen hengen:

Lue myös:

    Uusimmat