Suomenlahden karmiva sinilevätilanne ja Suomea kurmottava kova helle on pakottanut purjehtijat improvisoituihin ratkaisuihin.
Saaristomerellä puolisonsa ja ystäväpariskunnan seurassa purjehtivan Matti Hautaslon mukaan vesi on tällä hetkellä niin leväistä, ettei uiminen ole käytännössä mahdollista.
– Viime vuonnakin oli päiviä, jolloin tilanne oli näin huono, mutta nyt on yhdistelmä, jossa on näin kuuma ja uimaan ei pääse.
– Koko ajan joudumme säännöstelemään vettä. Koska veneessä ei ole suihkua, kaadamme vesikannusta vettä niskaan ennen nukkumaanmenoa, koska täällä veneessä on pätsi.
Vene joutuu käymään levätilanteen vuoksi myös tavallista useammin satamassa.
Vihreää lientä ja hiutaleita
Haastatteluhetkellä seurueen purjevene oli muutaman merimailin etäisyydellä Jurmon saaresta pohjoiseen.
– Alueellinen vaihtelu on isoa. Muutaman kilometrin välein se vaihtuu, mutta pahimmillaan vene on tehnyt veteen vihreää vanaa ja helpoimmillaan on jatkuvaa hiutaletta, Hautsalo kuvaa tilannetta.
Hautsalo on purjehtinut alueella lähes 30 vuoden ajan. Hänen omien kokemusten mukaan levätilanne on nykyisin huomattavasti pahempi kuin 20 vuotta sitten, vaikka Itämeren ravinnekuormitusta onkin saatu suitsittua.
– Kaksikymmentä vuotta sitten täällä pystyi menemään saariin ja uimaan. Tällaisilla ihanilla säillä kaikki oli täydellistä, mutta nyt se ei ole. Meressä ei voi vilvoittautua ja on kuuma. Iso osa saaristolomasta on muuttunut huonompaan suuntaan.
Suomen ympäristökeskuksen mukaan sinileväkukintoja on vähintään yhtä paljon tai jopa enemmän kuin vuonna 1997, jolloin levätilanne oli erityisen paha.
Tämän kesän tilanne johtuu suolapulsseista, jotka saavat Itämeren pääaltaan fosforipitoiset vedet liikkumaan kohti Suomenlahtea. Sinilevä taas kasvaa fosforipitoisessa vedessä.
Kukinta räjähti käsiin
Levän lisäksi vesilläliikkujien riesana voi pian olla myös levästä lähtevä löyhkä. Hautsalon mukaan levän määrä kasvoi räjähdysmäisesti viikossa.
– Vesi ei vielä haise, mutta vaimon ennuste on, että kohta haisee.
Uimakelvottoman veden vuoksi veneilivät ovat hakeutuneet sankoin joukoin niihin paikkoihin, joissa on pääsy makean veden äärelle.
– Meillä on näköyhteys suosittuun Björkön luonnonsatamaan, jossa on myös sisäjärvi. Siellä on valtava määrä mastoja ja varmasti ihmiset ovat menneet sinne päästäkseen vilvoittelemaan makeaan veteen.
Ajankohtaista levätilannetta voi seurata esimerkiksi ympäristöhallinnon yhteisessä verkkopalvelussa.
Suomen ympäristökeskuksen mukaan sinileväisen veden kanssa tulee olla erittäin varovainen. Sinilevät saattavat tuottaa useita erilaisia hermo- tai maksamyrkyllisiä yhdisteitä.
Leväveteen ei pidä mennä, eikä sitä pidä käyttää edes tiski- tai löylyvetenä. Lisäksi myrkkyjä voi olla vedessä vielä sen jälkeen, kun levä näyttää jo kadonneen vedestä.