Hallitus päätti torstaina höllentää Suomen matkustusrajoituksia ja kertoi perjantaina tiedotustilaisuudessa, miten rajoitukset muuttuvat. Jatkossa matkustusstrategia pohjautuu testaukseen, ei rajojen sulkemiseen. Liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka (sd.) on kuvaillut uutta strategiaa testaa ja tule -malliksi. Uuteen malliin siirrytään kolmivaiheisesti.
Mikä muuttuu ensi viikon lauantaina?
Matkustaminen Suomeen on sallittua maista, joissa koronaviruksen ilmaantuvuus on enintään 25 tapausta 100 000:ta asukasta kohti edellisen kahden viikon aikana. Aiemmin raja on ollut 8–10 tapausta.Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) sanoi tiedotustilaisuudessa, että maahantulorajoitukset poistuisivat raja-arvon muutoksen myötä nykytilanteen perustella ihmisiltä, jotka saapuvat Ruotsista, Latviasta, Liettuasta, Liechtensteinista, Virosta, Islannista, Norjasta, Saksasta, Slovakiasta, Puolasta, Kyproksesta, Vatikaanista, Australiasta, Etelä-Koreasta, Georgiasta, Japanista, Kanadasta, Ruandasta, Thaimaasta, Tunisiasta, Uruguayta ja Uudesta-Seelannista.
Rajoitusten poistuminen tarkoittaa, että kyseisestä maasta voi tulla lomamatkalle Suomeen. Matkailijan ei myöskään tarvitse jäädä omaehtoiseen karanteeniin Suomessa.Maahantulon rajoitukset otetaan uudestaan käyttöön Suomen ja Italian sekä Suomen ja Unkarin välille, joten näistä maista ei voi enää tulla vapaa-ajan matkalle Suomeen.
Mikä muuttuu marraskuun 23. päivä?
Marraskuun 23. päivä tulee voimaan pysyvä malli, jonka myötä sisärajatarkastukset poistuvat ja tilalle tulee testaamiseen perustuva malli. Tämän jälkeen Suomeen voi tulla myös raja-arvon 25 ylittävistä maista.Niiltä, jotka tulevat raja-arvon 25 ylittäviltä alueilta, edellytetään todistus alle 72 tuntia sitten otetusta negatiivisesta koronatestistä.
Lisäksi heidän on mentävä karanteeniin. Karanteeni kuitenkin päättyy, jos maahantulija menee Suomessa toiseen koronatestiin ja saa negatiivisen testituloksen.
Jos matka on lyhyt, eli kestää alle 72 tuntia, ei karanteenia tai toista testiä tarvita.Suomen kansalaisilta ja pysyvästi Suomessa asuvilta ei Suomeen palatessa edellytettäisi testaustodistusta. Korkeamman ilmaantuvuuden maista saavuttaessa heidät ohjataan kuitenkin testeihin ja karanteeniin Suomessa.
Lue myös: Matkustusrajoituksiin jätetty testaussääntö masensi elinkeinoelämän: "Käytännössä tuhoaa koko talvikauden ryhmämatkailun"
Mitä tapahtuu lokakuun alussa niin sanotulla siirtymäkaudella?
Työmatkaliikennettä ja Lapissa rajayhteisöjen elämää helpotetaan. Ohisalon mukaan päivittäisessä liikenteessä pohjoisella maarajalla sallittaisiin siirtymävaiheessa rajayhteisöjen liikenne raja-arvoista riippumatta ilman testaustodistusta ja omaehtoista karanteenia. Lisäksi Viron ja Ruotsin lauttaliikenteessä ja lentoliikenteessä sallittaisiin työmatkaliikenne raja-arvoista riippumatta ilman testaustodistusta ja ilman omaehtoista karanteenia.
Tautitilanteen heikentyessä tilannetta arvioitaisiin uudelleen.Jo lokakuusta lähtien niin sanotuista korkeamman ilmaantuvuuden maista palatessaan Suomessa asuva voisi halutessaan lyhentää omaehtoista karanteenia hakeutumalla testiin heti Suomeen saavuttuaan ja toiseen testiin aikaisintaan 72 tunnin jälkeen. Tämän on tarkoitus helpottaa tarpeellista työmatkaliikennettä.Toista testiä ja karanteenia ei vaadita maassa oleskelussa, joka kestää alle 72 tuntia.
Lue myös: Mikä on uusi normaali ja mitä matkustusrajoitusten höllennykset tarkoittavat käytännössä?
Miksi matkustusrajoituksia höllennetään?
Hallituksen uutta linjausta matkustusrajoitusten höllentämisestä ei tehty ainoastaan terveyden näkökulmasta. Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) sanoi tiedotustilaisuudessa, että hallituksen päätös huomioi terveysturvallisuuden lisäksi myös elinkeinoelämän tarpeet.THL:n Mika Salmisen mukaan uusien linjauksien vaikutusta tautitilanteeseen ei ole mahdollista ennustaa.
– Tämä on tietysti hallituksen valinta ja tällä tietysti sitten mennään, Salminen totesi.
Sosiaali- ja terveysministeriön strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki totesi, että ministeriö suhtautui ilmaantuvuuden nostoon kriittisesti.
– Mutta tässä on tehty hybridistrategian mukainen kokonaisuuden harkinta ja päädytty sitten tähän ratkaisuun. Sen mukaan mennään, Voipio-Pulkki sanoi.
Mitä kahden testauksen malli vaatii?
Kahden testauksen malli edellyttää testauskapasiteetin nostoa entisestään, katsotaan sosiaali- ja terveysministeriön muistiossa. Tämä tarkoittaa myös sitä, että näytteenoton henkilöstöön ja välineisiin tarvitaan lisäystä.
STM päivitti testausstrategiansa viimeksi 19. elokuuta. Silloin päätettiin, että testauskapasiteettia nostetaan 20 000 näytteeseen vuorokaudessa syksyn aikana.
Testaamiseen rajoilla on näillä näkymin luvassa lisäresursseja. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri Hus aikoo vuokrata tähän tarkoitukseen testauslinjaston, jonka kapasiteetti on 10 000 näytettä vuorokaudessa.STM:n mukaan testauskapasiteetti nousee loppusyksystä yli 30 000 näytteeseen vuorokaudessa.
STM arvioi, että testauskapasiteetin tarve tulee pienenemään vasta, kun väestö on rokotettu virusta vastaan. Testauksen kustannusten arvioidaan olevan 117 miljoonaa euroa kuukaudessa ja vuodessa 1,4 miljardia euroa.
Mitkä asiat ovat edelleen auki?
Kahden testauksen mallissa on yhä avoimia asioita. STM:n muistion mukaan vielä ei esimerkiksi ole selvää, miten ulkomaalaisten matkailijoiden jälkimmäinen testi Suomen puolella tarkalleen järjestetään ja millainen on karanteeniin asettamisprosessi rajoilla.