Suomalainen Irak-asiantuntija: Suomesta turvapaikkaa hakevat tutkittava tapaus kerrallaan

Irak
Irakiln hallituksen turvallisuusjoukkojen erikoisryhmän jäseniä Bagdadissa.
Julkaistu 01.10.2015 20:47
Toimittajan kuva
Janne Hopsu

janne.hopsu@mtv.fi

Bagdadissa alkuviikosta räjähtänyt autopommi tappoi neljä ihmistä ja haavoitti 11:tä. Iskun tekijäksi ilmoittautui äärijärjestö Isis. Järjestö sanoi kohdistaneensa iskunsa Irakin turvallisuusjoukkoja vastaan.

Reilun kuuden miljoonan asukkaan Bagdad ei ole täysin turvallinen kaupunki. Se on viime vuosien väkivallan seurauksena jakautunut sunnien ja enemmistönä olevien shiiojen kaupunginosiin. Niin sanottuja seka-alueita on selkeästi aiempaa vähemmän.

On kuitenkin mahdotonta antaa kaiken kattavaa yleiskatsausta kaupungin turvallisuustilanteesta, muistuttaa asiantuntija Hussein al-Taee Irakissa toimivasta suomalaisesta konfliktinratkaisujärjestöstä CMI:sta. 

– Bagdadissa vaikuttaa viisi, kuusi voimatekijää. Kaupungissa vallitsee yleinen ja jatkuva epävarmuus. Koskaan ei tiedä missä räjähtää.

1:49img

Poliisi, armeija, miliisit, terroristit 

Al-Taee listaa voimatekijöiksi ensinnäkin armeijan, poliisin ja muut viralliset turvallisuusviranomaiset, jotka partioivat kaduilla ja tiesuluilla.

Tämän lisäksi ovat sunnien ja shiiojen epäviralliset miliisiryhmittymät. Lisäksi on kaupungissa vähemmistönä olevien sunnien omat turvallisuusjoukot.

On myös Isis ja al-Qaida, ja vielä yksittäisiä toimijoita, joita motivoi ulkoiset tekijät ja intressit. 

Al-Taee painottaa, että Suomesta turvapaikkaa hakevien kohdalla on tutkittava hakijan tausta tapaus kerrallaan.

"Hädänalaisia autettava"

– Pitää tehdä selväksi, että termi "automaattinen hyväksyminen" haettaessa turvapaikkaa Suomessa ei pidä paikkaansa. Tällainen viesti auttaa ihmissalakuljettajia, al-Taee kertoo.

Hänen mukaansa on autettava niitä joilla on todellinen hätä, mutta jokainen Bagdadista tullut ei välttämättä ole turvapaikan tarpeessa nyt, huomisesta on vaikea sanoa mitään varmaa. 

Pakolaistilanteen vaikeus Lähi-idän leireillä on hyvin tiedossa.

YK huomautti jo puoli vuotta sitten, että sen rahat miljoonien pakolaisten asuttamien leirien hoitamiseksi ovat lopussa, puhumattakaan uusien avaamisesta. Moni YK:n jäsenmaa on jättänyt maksamatta pakolaisille kohdistuvat maksunsa. Moni on kuollut sääolosuhteiden takia, al-Taee muistuttaa.

EU:n yhteistyön parannuttava

Hänen mielestään myös EU:n toiminnassa on parantamisen varaa.

– EU-maat eivät ole koordinoineet pakolaisasiaa keskenään konfliktialueella, ja Eurooppaan haluavat pakolaiset ovat jääneet salakuljettajien kynsiin. Pakolaisleireihin olisi voitu koordinoida parempi järjestelmä ja hakuprosessi, jolloin todelliset avun tarpeessa olevat olisi voitu tuoda ilman Välimeren ylitykseen liittyviä vaaroja.

Hän katsoo, että poliittisten päättäjien sinänsä hyväksi eleeksi tarkoitettu kutsu pakolaisille tullaa Eurooppaan sataa suoraan salakuljettajien taskuun. Heille riittää asiakkaita, ja Eurooppaan hakeutumisen hinnat ovat keskimäärin laskeneet roimasti.

– Tämä on houkutellut monia, joilla ei ole aikaisemmin ollut varaa kokeilla onneaan.  

Tuoreimmat aiheesta

Ulkomaat