Irakin suurlähettiläs: Irakin sota Isisiä vastaan turvaa myös Suomea

Irak
Irakin Suomen suurlähettiläs Saad Jawad Kindeel
Julkaistu 09.10.2015 19:43
Toimittajan kuva
Janne Hopsu

janne.hopsu@mtv.fi

Irakin sota äärijärjestö Isisiä vastaan on kamppailu myös Suomen turvallisuuden puolesta, sanoo Irakin Suomen suurlähettiläs Saad Jawad Kindeel. 

– Jos Irak epäonnistuu kamppailussaan tai lopettaa sotimisen, sen seurauksena terroristit tulevat Suomen oville. Silloin myös Suomi on turvaton, lähettiläs sanoo.

Hän toivoo suomalaisten ymmärtävän, että irakilaiset pakenevat terroristien eli Isisin uhkaa. Kyse on humanitaarisesta, ei poliittisesta kysymyksestä.

– Irak tekee muulle maailmalle palveluksen taistelemalla terrorismia vastaan, ja vastapainoksi toivon, että maailma vastaanottaa väliaikaisesti irakilaisia pakolaisia.

2:07img

Myös Suomi auttaa Irakissa

Lähettiläs muistuttaa, että Isisiä vastaan taistelevassa kansainvälisessä liittoumassa on mukana myös Suomi, jonka sotilaskouluttajia on Irakissa. Hän uskoo, että Isisin kukistuttua irakilaiset haluavat palata kotiin.

Irakissa on miljoonia maan sisäisiä pakolaisia, ja maan rajojen ulkopuolella satojatuhansia, heistä suurin osa lähimaissa. 

Irakilaisia on houkutellut Suomeen huhut turvallisesta ja vauraasta maasta. Lähettiläs itsekin ihmettelee huhujen alkuperää, mutta arvelee, että niitä ovat levittäneet ainakin ihmissalakuljettajat.

– Luulen että salakuljettajilla saattaa olla yhteyksiä, tavalla tai toisella, terroristien kanssa, jotka myös hyötyvät tästä.

Irakin suurlähetystössä hiljaisessa Helsingin Kulosaaressa on viime päivinä ollut epätavallisen vilkasta. Porteista kulkevat turvapaikanhakijat, joista osa on hakenut - ja jo yli sata saanutkin - passin paluuta varten. 

Passit toistaiseksi loppu

Saman verran on  odottamassa passiaan. Lähetystöstä tämä asiakirja on toistaiseksi loppu.

– Muutaman päivän sisällä niitä pitäisi taas olla saatavilla, ja myönnämme niitä niille jotka haluavat palata. Suomen viranomaiset auttavat meitä paluussa.

Passilla voi matkustaa vain takaisin Irakiin. Maa on osaksi turvallinen. Shiiaenemmistöinen Etelä-Irak ja koillisen ja pohjoisen kurdialueilla on turvallista, mutta keskinen, sunnienemmistöinen Irak on sota-aluetta, ja osa täysin paluulle turvatonta tälle hetkellä.

Lähettiläs Kindeel arvelee, että Suomeen tulleet irakilaiset ovat eri kotoisin puolilta maata. Lähettiläs itse on myös yrittänyt perehtyä heidän lähtöseutuihinsa, mutta hän muistuttaa, että Suomen viranomaisilla on tähän liittyen ajankohtaisemmat tiedot.

Terrorismia, ei sunnien ja shiiojen riitoja

Lähettiläs haluaa korostaa, että Irakissa konfliktissa on kyse terrorismin vastaisesta kamppailusta, ei enemmistönä olevien sunnien ja vähemmistönä olevien shiiojen keskinäisestä välienselvittelystä. 

Irakia pitkään hallinnut, sunnivähemmistöä edustanut, Saddam Hussein syöstiin vallasta 2003. Al-Qaida - sittemmin Isis - alkoi hyödyntää syveneviä sunnien ja shiiojen välisiä erimielisyyksiä. 

Maan edellisen, shiioja edustavan, pääministerin Nouri al-Malikin arvioidaan vähintään epäonnistuneen näiden ryhmittymien välien parantamisessa. 

Shiioja, sunneja ja kurdeja edustava nykyinen hallitus yrittää lähettilään mukaan tehdä kaikkensa sunnitaustaista Isisiä vastaan. 

– Isisin terrorismista ovat kärsineet eniten sunnit. Sunnien ja shiiojen välisiä ongelmia liioitellaan. Arkielämässä he tulevat hyvin keskenään toimeen. Isis yrittää iskeä kiilaa sunnien ja shiiojen väliin.

Kaikki apu tervetullut, paitsi maajoukot

Irakin asevoimat ei ole kyennyt kukistamaan Isisiä. Yhdysvallat ja sen johtama kansainvälinen liittouma on tukenut Irakin hallitusta vuosia, samoin Yhdysvaltojen vihollinen Iran. Nyt myös Venäjä on tarjoamassa sotilaallista ja tiedusteluapuaan. 

– Toivotamme tervetulleeksi kaikki toimet joilla taistella terrorismia vastaan, pois lukien vieraat maajoukot. 

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa