Kiistelty herrakerho ei edelleenkään hyväksy naisia jäseniksi – puheenjohtaja erosi

Helsingin Suomalaisen Klubin ovet aukeavat myös jatkossa vain miehille. Klubi päätti tänään tiistaina, että se ei vieläkään hyväksy naisia jäsenikseen.

Klubin kokouksessa 69,6 prosenttia äänesti naisten jäsenyyden sallimisen puolesta, vahvistaa klubin puheenjohtaja Raimo Ilveskero STT:lle tekstiviestitse. 

Sääntöjen muuttamiseen olisi tarvittu kolmen neljäsosan enemmistökannatus eli 75 prosenttia annetuista äänistä.

Säännöissä siis pysyy vaatimus siitä, että jäsenen on oltava miespuolinen Suomen kansalainen.

Klubi piti asiasta ylimääräisen jäsenkokouksen tiistai-iltana. 

Sukupuolirajauksen poistamisesta yhdistyksen jäsenehdoista äänestettiin, koska sitä vaati yli kymmenesosa yhdistyksen jäsenistä. Suomalaisella Klubilla on vajaat 3 000 jäsentä.

Jäsenten oli mahdollisuus äänestää ennakkoon jäsensivujen kautta, kirjeitse tai paikan päällä klubilla. 

Klubi äänesti asiasta edellisen kerran joulukuussa, jolloin sukupuolirajauksen poistamista kannatti 67,6 prosenttia eli kaksi kolmasosaa jäsenistä.

Vuonna 1876 perustettu Suomalainen Klubi kertoo verkkosivuillaan olevansa kulttuuriklubi, jossa suomalaisuuden aatteelliseen pohjaan sitoutuneet eri-ikäiset miehet tapaavat toisiaan. 

Se järjestää tapahtumia ja harrastustoimintaa viikoittain omissa klubitiloissaan.

Johtokunta kannatti uudistusta

Klubin tiistai-iltana lähettämässä tiedotteessa kerrotaan, että Raimo Ilveskero eroaa puheenjohtajan tehtävästä heti. Hän on aiemmin kertonut STT:lle klubin johtokunnan kannattavan sitä, että jäseneksi pitäisi voida hakea sukupuolesta riippumatta.

Hänen mukaansa naisten jäsenyyttä vastustavat perustelevat kantaansa perinteillä, koska klubilla ei ole koskaan ollut jäseninä naisia. Vaatimus siitä, että jäsenten on oltava miespuolisia Suomen kansalaisia, kirjattiin sääntöihin tosin vasta vuonna 1961.

Klubin jäsenten enemmistö sekä johtokunta ovat kannattaneet naisten jäsenyyttä muun muassa yhteiskunnan muuttumisella ja klubin maineeseen liittyvillä syillä.

Toukokuussa nimekäs jäsenjoukko vaati jäsenyyden avaamista naisille. Joukko jäseniä julkaisi klubin jäsenlehdessä ilmoituksen, jossa vaadittiin jäsenkokouksen koollekutsumista käsittelemään sääntömuutosta, joka mahdollistaisi naisten pääsyn klubin jäseniksi.

Ilmoituksen allekirjoittajina ovat muun muassa presidentti Sauli Niinistö, Puolustusvoimain entiset komentajat Juhani Kaskeala ja Ari Puheloinen sekä joukko pitkän linjan diplomaatteja, kuten Jaakko Iloniemi ja René Nyberg.

Suomalaisen Klubin on aiemmin kerrottu menettäneen muutamia nimekkäitä jäseniään, koska naisia ei ole hyväksytty jäseniksi. Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo ja silloinen puoluesihteeri Janne Pesonen erosivat vuonna 2018 klubista, koska naisia ei hyväksytty yhdistyksen jäseniksi.

Pitkään herrakerhona toiminut Helsingin Pörssiklubi sen sijaan päätti vuonna 2018, että se hyväksyy jäsenikseen myös naisia.

Juttua täydennetty 24.9.2024 kello 21.42.

Lue myös:

    Uusimmat