Jenkkisivusto Bright Side haastatteli Suomessa asuvaa Natalia Kireevaa, joka jakoi omat ihmetyksensä aiheet suomalaisessa koulujärjestelmässä.
OECD:n mukaan suomalaisoppilaiden tietämys on maailman mittakaavassa parasta. Suomalaiset myös lukevat enemmän kuin muut maailman lapset. Suomalaiset ovat myös ykkösiä tieteessä ja viidensiä matematiikassa, kun vertaillaan oppilaiden tasoa kansainvälisesti.
Jenkkisivusto hehkuttaa myös Wilma-viestijärjestelmää, joka mahdollistaa oppilaiden, opettajien, koulun henkilökunnan ja vanhempien helpon viestinnän tärkeistä aiheista. Suomalaisoppilaat eivät myöskään pelkää saada huonoja arvosanoja, sillä ne koetaan motivoiviksi.
Jenkkisivusto listaa seitsemän asiaa, jotka tekevät suomalaisesta koululaitokset loistavan.
1. Tasa-arvo
Suomessa jokainen pääsee perheen taloudellisesta tilanteesta riippumatta kouluun, eikä oppimateriaaleistakaan tarvitse maksaa. Suuri osa kouluista on julkisia. Oppilas voi käydä koulunsa myös ruotsiksi tai saameksi äidinkielestään riippuen. Jokainen oppilas opiskelee perustana saman oppimäärän kaikkia aineita – yhteen aineeseen keskittymiseen ei kannusteta. Oppilaita ei jaeta tasoryhmiin, eikä oppilaita ohjata tiettyjä ammatteja kohti. Oppimisvaikeuksista kärsivät oppilaat opiskelevat yhdessä muiden oppilaiden kanssa. Oppilailla ja opettajilla on toverillinen suhde.
Jenkkisivusto ihmettelee myös näitä asioita:
- Koulupihoja ei välttämättä ole aidattu tai koulurakennukset vartioituja
- Oppilaat saavat istua oppitunneilla lattialla tai matolla
- Kouluissa ei käytetä koulupukuja
- Kun ulkona on hyvä sää, saatetaan oppitunnit pitää ulkosalla
- Kotiläksyjä annetaan todella vähän
- Oppilaiden vapaa-ajalle ja harrastuksille annetaan suurta arvoa
- Suomalaisoppilaat eivät vihaa koulua tai odota sieltä pois pääsyä
2. Kaikki on ilmaista
Suomessa koulunkäynti ei maksa. Lisäksi oppilaat nauttivat joka päivä ilmaisen lounaan, saavat koulutarvikkeet ilmaiseksi ja koulubussi kuljettaa oppilaat ilmaiseksi kouluun ja koulusta kotiin, mikäli matkaa on yli kaksi kilometriä. Suomalaisissa kouluissa on kiellettyä pyytää vanhemmilta rahaa.
3. Oppilas on aina yksilö
Suomalaisessa koulussa jokainen oppilas kohdataan yksilönä: esimerkiksi läksyjä, oppikirjoja ja tunnilla tehtäviä tehtäviä voidaan muokata jokaiselle sopivaksi. Jokainen lisäopetusta tarvitseva saa sitä koululla halutessaan.
4. Opetus on käytännönläheistä
Suomalaisissa kouluissa oppilaita valmistetaan elämään ennemmin kuin pärjäämään kokeissa. Bright Side -sivusto väittää, ettei Suomessa tehdä ollenkaan kokeita, mikä ei pidä paikkaansa. Verraten tosin esimerkiksi amerikkalaiseen koulujärjestelmään, kokeita on huomattavasti vähemmän. Opettaja on aina vastuussa siitä, pidetäänkö oppilaille kokeita, ja jos, niin millaisia.
5. Luottamus
Kaikki suhteet suomalaisissa kouluissa perustuvat vahvaan luottamukseen. Opettajien opetustyyliä ei yllättäen tarkasteta. Viranomainen määrittelee ainoastaan yleisen opintosuunnitelman, jota opettaja tulkitsee omaan opetukseensa sopivalla tavalla. Oppilaat saavat myös työskennellä koulussa toisinaan melko vapaasti. Jos oppilas on esimerkiksi suorittanut jo päivän vaadittavat tehtävät, hän saa esimerkiksi lukea tai piirtää hiljaa. Jenkkisivusto kertoo, että suomalaisoppilas saa yleensä tehdä paljon itsenäisiä päätöksiä.
LUE MYÖS: Suomalaisopettajan taistelu koululaitosta vastaan: Kirjat pois, lätkää oppitunnilla
6. Vapaaehtoisuus
Lapsia ei pakoteta pänttäämään asioita. Sen sijaan opettajat tekevät töitä sen eteen, että lapset kiinnostuisivat itse oppimaan asioita. Mikäli lapsi ei pärjää jossakin oppiaineessa, hänelle tarjotaan käytännöllisempiä oppimistapoja. Suomessa luokan käyminen kahteen kertaan ei ole häpeä, vaan siihen kannustetaan, mikäli se on oppilaan kohdalla paras vaihtoehto tulevaisuuden kannalta.
7. Itsenäisyys
Suomalaiset opettajat opettavat lapsia ajattelemaan omilla aivoillaan, analysoimaan ja hakemaan tietoa itse. Koulussa opiskellaan julkisen tiedon hakua ja etsimistä sen sijaan, että asioita päntättäisiin ulkoa. Jos asia löytyy helposti, on järkevämpää oppia löytämään vastaus itsenäisesti netistä kuin osata se ulkomuistista.
Video: Kouluaikoja ikävä? Testaa nämä kertotauluniksit.
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.
Lähde: Bright Side