Suomalainen Liina Kotamaa vieraili selkäpiitä karmivassa itsemurhametsänä tunnetussa Aokigaharassa Japanissa.
Kotamaa vieraili metsässä yhdessä koulunsa Fuji-vuorelle liittyvän yliopistokurssin yhteydessä kesäkuun lopulla. Kotamaa on asunut nyt Japanissa vuoden verran opiskelujen vuoksi.
– Tämä oli ensimmäinen kerta, kun oikeasti menin metsään. Olimme kavereiden kanssa reissussa siellä päin aikaisemmin tänä vuonna ja meillä oli tarkoitus mennä jo tuolloin metsään, mutta emme lopulta menneetkään. Suurin syy siihen oli luultavasti se, että parkkipaikalla näimme auton, josta oli ikkunat rikottu ja esimerkiksi stereot viety sisältä, Kotamaa kertoo näkemästään.
– Näytti siltä, ettei kukaan, joka oli mennyt metsään, palannut sille autolle. Sillä kerralla tunnelma oli sen verran ikävä, että päätimme olla menemättä sinne.
"Päällisin puolin vaikea uskoa"
Kesäkuisen koulumatkan tarkoituksena oli tutkia tulivuorenpurkausten synnyttämiä luolia. Mukana oli paikallinen opas, joka kertoi metsän synkästä maineesta.
– Hän kertoi itse nähneensä keskellä yötä metsän viereisen autotien varrella naisen seisomassa ja jutelleensa hänen kanssaan tovin. Naisella oli varmasti ikävät aikeet, koska hän seisoi keskellä yötä tien vieressä.
Suomalainen Kotamaa kertoo, että metsä on erittäin tiheä ja sitä kautta hieman hämärä. Metsässä on myös alhaisempi lämpötila kuin sen ulkopuolella, mutta Kotamaa uskoo sen liittyvän korkeuseroon. Metsä on myös hiljainen, jopa hieman aavemainen.
– Mutta mitään normaalista metsän äänistä poikkeavaa siellä ei kuulu. Itse metsä on sisältä tosi kaunis paikka. Päällisin puolin siitä ei ehkä uskoisi, että siellä tapahtuu niin ikäviä asioita.
Jopa tuhansia itsemurhia
Itsemurhametsänä tunnettu Aokigaharan metsä kätkee sisäänsä kauheuksia, sillä metsässä tapahtuu eniten itsemurhia Japanissa, kertoo Aokigaharaforest.com-sivusto. Satojen, ellei tuhansien ihmisten kerrotaan tehneen metsässä itsemurhan.
Poliisi ei ole julkaissut tarkkoja itsemurhalukuja viime vuosina, mutta viimeisimmän virallisen tiedon mukaan vuonna 2003 yli 105 ihmistä riisti henkensä metsän uumenissa.
Myös paikallinen opas kertoi ryhmälle, että metsästä tuodaan enemmän kuin 100 ruumista vuosittain, Kotamaa kertoo.
– Paikalliset eivät oikeastaan halua tai uskalla mennä metsään sisään.
Kohtasivat kaksi miestä
Vierailun aikana he eivät nähneet muita ihmisiä kuin kaksi vanhempaa miestä, jotka omien sanojensa mukaan olivat valvomassa, ettei kukan mene ison luolan sisään, jonne meno on kielletty ilman erillistä lupaa.
– Itse uskon, että he olivat siellä osittain myös itsemurhaa suunnittelevien ihmisten takia.
Alueelle on myös helppo eksyä, sillä siellä ei toimi mobiilidata ja kulkureitit ovat vaikeakulkuisia sekä epäselviä.
– Meidän ryhmämme käveli retkipolkua, emmekä menneet hirveän syvälle metsään. Ilmeisesti he, jotka eivät aio metsästä poistua, menevät vielä syvemmälle metsään. Meidän kulkema reitti ei ollut kovinkaan helppokulkuinen.
Varoituskyltit yrittävät vedota itsetuhoisiin
Alueelle mentäessä on varoituskylttejä, joissa kehotetaan luopumaan itsemurha-aikeistaan. Aokigaharaforest.com-sivuston mukaan eräässä kyltissä lukee "Your life is something precious that was given to you by your parents" eli vapaasti suomennettuna: "Sinun elämäsi on jotain arvokasta, jonka vanhemmat ovat sinulle antaneet".
Kotamaa kertoo, ettei itse nähnyt kyseisiä kylttejä, mutta on kuullut niistä. Hän ei kadu tekemäänsä vierailua, mutta haluaa varoittaa mahdollisesti vierailua suunnittelevia.
– Jos sinne suunnittelee reissua, kannattaa harkita, onko valmis näkemään jotain mitä ei ehkä mahdollisesti halua nähdä.