Suomalainen naislääkäri teki historiaa kiipeämällä "tappajavuoren" huipulle

Paula Birgitta Strengell valloitti maanantaina ensimmäisenä suomalaisnaisena maailman toiseksi korkeimman vuoren, "tappajavuoreksi" tituleeratun K2:sen (8 611 metriä).

55-vuotias psykiatrian erikoislääkäri Strengell on kolmas K2-vuoren huiputtanut suomalainen. Aiemmin vuorelle ovat kiivenneet Veikka Gustafsson ja Annapurna-vuorella vuonna 2015 menehtynyt Samuli Mansikka

Mikäli upotus ei näy, voit katsoa sen täältä.

K2 sijaistee Karakorumin vuoristossa, Himalajan vuoriston läntisessä osassa, Kiinan ja Pakistanin rajalla. Vuori on saanut liikanimen Tappajavuori sen rinteillä tapahtuneiden lukuisten onnettomuuksien vuoksi.

Strengell huiputti vuoren osana Seven Summit Treksin kymmenhenkistä ryhmää, jonka mukana oli kiipeilijöitä Irakista, Venäjältä, Australiasta ja Pakistanista. Mukana oli myös kolme nepalilaista kiipeilyopasta. 

Strengell oli K2-vuorella toistamiseen, ensimmäinen kerta päättyi dramaattisesti retkikunnan erään jäsenen kuolemaan ja nousun keskeytymiseen. MTV uutiset tavoitti Strengellin tyttären Ruusu Kallion, joka kertoo olevansa huojentunut äidin onnistumisesta.

– Olen superylpeä, vaikka meistä kukaan ei olisi halunnut, että äiti lähtee sinne uudelleen. 

Kallio kertoo, että ei ole huonojen yhteyksien takia kuullut äidistään muutamaa tekstaria enempää sitten äidin lähdön 20. kesäkuuta. 

– Instagramin perusteella luulisin, että ovat jo turvallisesti alhaalla perusleirissä.

K2-vuoren retkikunnan huiputuksesta kertoi Chhang Dawa Sherpa Instagram-postauksessaan, jossa onnitteli ryhmää ja kiitteli retkikunnan mukana kiivennyttäšerpa Ming Tembaa köysien kiinnittämisestä.

Mikäli upotus ei näy, voit katsoa sen täältä.

Helsingin Sanomat kertoi kesäkuussa 2023 Strengellin kiivenneen maailman viidenneksi korkeimmalle vuorelle, 8 481-metriselle Makalulle niinikään kolmantena suomalaisena, seuraten jälleen Veikka Gustafssonin ja Samuli Mansikan jalanjälkiä.

HS kertoo Strengellin huiputtaneen myös muita "kasitonnisia", hänen kiivettyään vuonna 2018 Cho Oyulle (8188 metriä) ja vuonna 2019 Mount Everestille (8849 metriä), maailman korkeimmalle vuorelle.

Juttua päivitetty Strengellin tyttären kommenteilla klo 15.38.

 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja