Jääkiekkoilija Sebastian Repo haastoi entisen työnantajansa Tapparan (Tamhockey Oy) oikeuteen maksamattomista lomakorvauksista. Revolla kulki kaukalossa, vaikka rahariita yltyi jo sopimuskauden aikana niin pahaksi, että hän kieltäytyi tulemasta Tapparan harjoituksiin. Valmisteluistunto on pidetty, ja asiaa puidaan Pirkanmaan käräjäoikeudessa ensi vuoden helmikuussa.
Sebastian Repo voitti Suomen mestaruuden 2017 ja hopeaa 2018. Repo sai ison harppauksen jääkiekkoilijan uralleen, ja hän teki NHL-sopimuksen Florida Panthersin kanssa.
Aika Tapparassa ei ollut kuitenkaan yhtä onnea ja auvoisuutta. Se jätti jälkeensä kipeät arvet, joita yritetään parsia umpeen oikeudessa asti.
Repo ja hänen asioidenhoitajansa haastoivat Tapparan SM-liigaseuran toimintaa pyörittävän Tamhockey Oyn oikeuteen lokakuussa 2018. Repo vaatii oikeuden päätöksellä hänelle maksamattomia lomakorvauksia, joiden kokonaissumma nousee viivästyskorkoineen yli 21 000 euroon. Lisäksi hän velvoittaa Tapparaan maksamaan oikeudenkäyntikulut.
LUE MYÖS: SM-liigan ruotsalaistykille lätkäistiin pelikieltoa
Vastakanteena Tappara vaatii Repoa maksamaan sopimussakkona 8 167,50 euroa viivästyskorkoineen ja oikeudenkäyntikulut.
Pirkanmaan käräjäoikeuden valmisteluistunto pidettiin 8. lokakuuta. Jatkettu valmistelu- ja pääkäsittely on sovittu pidettäväksi 18.2.2020.
NHL-diili kesken sopimuskauden
Repo aloitti syksyllä 2016 Lahden Pelicansissa, mutta hän teki sopimuksen Tapparan kanssa 24.10.2016 käynnissä olevasta ja kahdesta seuraavasta kaudesta. Sopimuksessa käytettiin Kansainvälisen Jääkiekkoliiton ja NHL:n välillä olevaa PTA-pykälää, joka mahdollistaa siirron NHL:ään.
Osapuolet sopivat kullekin kaudelle kiinteän palkkion sekä tietyin perustein määräytyvät bonukset.
Repo solmi Florida Panthersin kanssa NHL-sopimuksen 22. kesäkuuta 2017. Hyökkääjä osallistui Panthersin harjoitusleirille, mutta seura ilmoitti 28. syyskuuta, ettei Repo mahdu NHL-kokoonpanoon. Tappara käytti oikeuttaan käyttää Revon palveluksia, ja hän jatkoi Tampereella kauden 2017–18. Osapuolet sopivat, että aiemman liigasopimuksen palkka ja luontaisedut ovat voimassa.
LUE MYÖS: Tappiokierteessä rämpivälle Pelicansille vahvistus kilpailevasta SM-liigaseurasta
Revon mukaan työsuhde päättyi ennen kuin hän ehti pitää lomansa, joten Tappara olisi velvollinen maksamaan lomakorvauksen. Kannevaatimuksessa on kyse siitä, että voidaanko loma korvata rahassa tilanteessa, jossa lomaa ei ole voinut työsuhteen kestäessä pitää.
Tappara vetoaa siihen, että lomakorvaus olisi sisältynyt kokonaispalkkaan.
Toinen työsuhde päättyi 30.4.2018. Tappara kieltäytyi maksamasta lomakorvauksia Revon toisenkin kauden jälkeen.
SM-liigan yleissopimuksen mukaan liigajoukkueen pelaajilla on yhtäjaksoista lomaa 36 arkipäivää eli kuusi viikkoa (1.6–31.8 välisenä aikana). Jos pelaaja on alle 24 vuotta tai pelannut alle 300 ottelua, lomamäärä oli 24 päivää eli neljä viikkoa. Revon tapauksessa lomaoikeus oli 24 päivää.
(Juttu jatkuu kuvan jälkeen)
"Kokonaispalkkaus ei kohtuuton"
Käräjäoikeuden valmisteluistunnon pöytäkirjasta selviää, että Revon palkka oli ensimmäisellä kaudella 20 000 euroa ja toisella 65 000 euroa, mikä tarkoittaa kuukausiansiona 5416,66 euroa. Jälkimmäisen työsuhteen aikana Revolla on ollut asuntoetu, jonka verotusarvo on 676,20 euroa kuukaudessa.
– Asian arvioinnissa on lisäksi otettava huomioon, että Repoa on sopimuksen tekemisen yhteydessä avustanut kokenut pelaaja-agentti ja hänen on siten tullut olla tietoinen sekä SM-liigan sopimuskäytännöistä että vuosilomia ja lomakorvauksia koskevista säännöistä. Kuten edellä on todettu, kysymys on SM-liigan ja pelaajayhdistyksen neuvottelemista sopimuksista ja niiden mukaisesta järjestelystä. Tämä samoin kuin urheiluun liittyvät erityispiirteet tulee asiassa ottaa huomioon. Kokonaispalkkaus ei myöskään ole Revon kannalta kohtuuton, todetaan Tapparan vastineessa.
Mahdollistiko Tappara NHL-uran?
Tappara tulkitsee, että Repo on omalla toiminnallaan aiheuttanut työsuhteensa purkamisen, kun hän on tehnyt sopimuksen NHL-joukkueeseen. Tappara katsoo, että Repo sai merkittävän edun, kun hän päätti työsuhteensa kesken määräaikaisen sopimuskauden ja siirtyi oman uransa ja palkkauksen kannalta parempaan sarjaan.
– Tappara puolestaan kantaa riskin pelaajan ja häneen tehtyjen panostusten menettämisestä. Siten osapuolten edut ja riskit ovat sopimussakkoseuraamuksen kannalta tasapainossa, Tapparan leiristä todetaan.
Repo ansaitsee kolmivuotisesta NHL-sopimuksestaan 740 000 euroa vuodessa, ja allekirjoituksesta hän on saanut bonuksena 170 000 euron kertakorvauksen.
– Ottaen huomioon, että Tapparassa pelaaminen on pitkälti mahdollistanut Revon sopimuksen NHL:ssä, ei maltillinen kahden kuukauden palkan palauttaminen ole Revon kannalta kohtuutonta. Lisäksi Revon palkka Tapparassa kaudella 2017–18 oli korkeampi kuin se olisi ollut Florida Panthersin farmijoukkueessa Springfieldissä, kuuluu Tapparan perustelu.
(Juttu jatkuu kuvan jälkeen)
Kieltäytyi saapumasta harjoituksiin
Tilanne eskaloitui syksyllä 2017, kun Tappara päätti periä sopimussakon jäädyttämällä Revon palkan.
Tappara tulkitsi, että Revon työsopimus oli purkautunut NHL-sopimuksen teon ja takaisin Tapparaan tulemisen välillä, eikä maksanut Revolle palkkaa vaatimuksista huolimatta. Tappara vaati, että Repo palauttaisi Tapparalle touko- ja kesäkuun 2017 palkat. Lopulta SM-liigaseura pyrki kuittaamaan eriä loka- ja marraskuun palkoista.
– Sopimussakon osalta sovittiin, että kuukausittainen palkan maksaminen aloitetaan vasta joulukuussa 2017, ellei Repo palauta toukokuun ja kesäkuun 2017 kuukausittaisia maksuja. Repo ei kuitenkaan suostunut noudattamaan sovittua, vaan kieltäytyi saapumasta harjoituksiin ja toiminta uhkasi muutoinkin aiheuttaa Tapparalle vahinkoa, jolloin Tappara päätyi maksamaan kuukausittaiset maksut Revolle myös loka- ja marraskuulta.
Pöytäkirjassa todetaan, että Tapparan osuus Revon siirtokorvauksesta on ollut 40 prosenttia. Loput kuuluvat aiemmalle seuralle Pelicansille.
– Siirtokorvauksen johdosta Tappara ei ole kärsinyt vahinkoa. Toisin kuin vastakanteessa kuvataan, NHL-sopimuksesta johtuvat pelaajan työsopimuksen ennenaikainen päättyminen ei ole SM-liigan seuroille negatiivinen asia, vaan merkittävä tulonlähde, Revon puolelta todetaan vastakanteen vastauksessa.
Revon agentti vaihtui
Oman erityispiirteensä kiistaan tuo agentin vaihtuminen. Repoa edusti aiemmin Jarmo Kork, mutta agenttisopimus irtisanottiin 28.9.2017. Toisesta työsuhteesta neuvotteli uusi agentti Tomi Haula.
Repo, 23, pelasi koko viime kauden Panthersin AHL-joukkueessa, jossa hän teki 64 ottelua tehopisteillä 12+8=20. Tällä kaudella hän on pelannut samassa seurassa kahdeksan ottelua (1+3).