Suomalainen saunaperinne pääsi Unescon kulttuuriperinnön luetteloon! Paljaat peput piti sensuroida, hakemuksessa ei saanut sanoa sanaa "alasti"

Suomalainen saunaperinne on päässyt Unescon luetteloon. Saunaperinne Suomesta nimettiin ihmiskunnan aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon tänään torstaina.  

Päätöksen teki 24 maan edustajista koostuva hallitustenvälinen komitea Pariisissa. Kohde on Unescon aineettoman kulttuuriperinnön luettelossa Suomen ensimmäinen. 

– Ihan mahtava tunnustus suomalaiselle saunaperinteelle. Saadaan kaikki suomalaiset olla ylpeitä ja jatkaa samalla innolla perinteemme elinvoimaisuuden pitämistä, iloitsee Museoviraston erikoisasiantuntija Leena Marsio Helsingin Lauttasaaressa saunan lauteilla.

Museovirasto vastaa sopimuksen toimeenpanosta Suomessa. Tunnustuksen antanut Unesco on Yhdistyneiden kansakuntien kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö.

Suomalainen sauna on tunnettu kansainvälisesti, sillä jo pelkästään sauna-sana on levittäytynyt ympäri maailman.

– Unescon luetteloon pääseminen lisää tunnettuutta entisestään, sanoo Marsio.

Saunaperinnettä on nyt virallisestikin vaalittava

Suomella on nyt erityinen vastuu vaalia omaperäistä saunaperinnettään. Tämä tarkoittaa sauna-asioiden edistämistä erityisen saunaringin avulla. Saunarinkiin on kutsuttu erilaisia saunaseuroja ja saunayhteisöjä mukaan. Suunnitelmissa on myös suojella muutamia yleisiä saunoja.

Siitä, että Suomi pääsi saunallaan Unescon luetteloon, on pitkälti kiittäminen Suomen Saunaseuraa. Hakuvaiheessa oli kuitenkin alastomuuteen liittyviä mutkia matkassa, mutta ne ratkaistiin.

– Jouduimme prosessin aikana poistamaan kuvia, joissa näkyy naisten yläosa, miesten peppu tai alastomia pikkulapsia, paljastaa Suomen Saunaseuran johtokunnan jäsen Ritva Ohmeroluoma

– Emme voineet myöskään hakemuksessa sanoa, että "suomalainen menee saunaan alasti", vaan että "suomalainen menee saunaan ilman vaatteita". Se meni läpi. 

Lähes 90 prosenttia suomalaisista saunoo kerran viikossa. Suomessa on noin 3,2 miljoonaa saunaa. Perinne siirtyy eteenpäin perheissä sekä lukuisissa saunaseuroissa. 

Katso videolta, kuinka Helsingin Lauttasaaressa reagoitiin tuoreeseen Unesco-päätökseen!

Lue myös:

    Uusimmat